Actualitate

Tara in care studentele primesc burse pentru a ramane virgine

Publicat: 26 ian. 2016

Activisti pentru drepturile femeilor condamna un program de burse care se acorda tinerelor care aleg sa ramana virgine.

Primaria din uThekela, Africa de Sud, a anuntat ca 113 studente vor primi burse pentru a-si continua studiile in tara. Saisprezece dintre aceste burse au fost acordate studentelor virgine, ca parte a unui program numit Maiden’s Bursary Awards (Premiile bursa pentru virgine). Programul a fost creat in ianuarie 2015, dar nu este clar cate studente au primit aceasta bursa in 2015.

Sisonke Msimang, un consultant in proiectul Sonke Gender Justice din Johannesburg, spune ca decizia municipalitatii este o ideea foarte proasta si penibila.

”A fi activ sexual si a continua studiile nu au nicio legatura”, spune Msimang pentru Al Jazeera.

Aceasta descrie programul drept o intruchipare a ”prostiilor patriarhale, a misoginismului neconstitutional si a nebuniei curate”.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al municipalitatii descrie bursele pentru virgine drept un mod de a incuraja fetele sa ramana pure si sa se concentreze asupra studiului.
”Cele care au primit bursele vor fi verificate atunci cand se intorc din vacante. Daca isi pierd virginitatea vor pierde si bursa”, spune Jabulani Mkhonza.

Activistii sustin ca acest fel de burse nu doar submina libertatile civile, ci sunt contraproductive in lupta impotriva HIV si SIDA in tara. In Africa de Sud exista 6,4 milioane de oameni infectati cu HIV.

Un alt activist, Jennifer Thorpe, spune ca aceasta bursa ar fi avut scopul de a descuraja femeile sa mai faca sex, ceea ce a reduce raspandirea bolii, insa ea este de parere ca in acest fel conversatiile despre sex protejat, consimtamant si tratamentul pentru HIV sunt reduse la tacere.

Thorpe a scris in publicatia Mail & Guardian ca ”ceea ce este necesar este dialogul, informatia si furnizarea de contraceptive gratuite”.

Sisonke Msimang spune ca criticile legate de conditiile in care sunt acordate bursele nu trebuie intelese si ca critici fata de abstitenta in general.

”Cu cat ramane o fata abstinenta mai mult timp, cu atat mai bine, deci nu spunem ca abstinenta este o idee rea, insa acest tip de program ignora faptul ca tinerele nu au de ales de multe ori”. ”Multe femei nu fac sex pentru ca asa si-au dorit, acestea sunt de multe ori alegeri pe care nu le fac ele”, mai spune aceasta.

Decizia municipalitatii de a acorda aceste burse vine intr-un moment foarte dificil pentru invptamantul superior din Africa de Sud. Din octombrie, studentii din tara, prin campania de pe retelele sociale #FeesMustFall, au cerut guvernului sa elimine taxele universitare.

Thirpe spune ca discursurile despre puritate distrag atentia de la faptul ca aceste fete pur si simplu vor sa aiba acces la educatie.loading...

Adauga un comentariu