Magazin

Tara unde copiii fumeaza de la varsta de 4 ani

Publicat: 23 aug. 2014
1

Indonezia este recunoscuta ca fiind tara cu cei mai multi fumatori din lume. La cei aproape 250 milioane de locuitori ai sai, peste 60% dintre barbati fumeaza.

Dar cel mai ciudat este faptul ca in Indonezia fumeaza si copiii, fumatul nefiind interzis minorilor, iar nu putine sunt cazurile cand ei deprind viciul tutunului de la varsta de 4 ani – scrie Big Picture.

Daca devin dependenti de tutun la aceasta varsta frageda, ei se lasa greu de fumat, iar atunci cand urmeaza cu succes tratamente ati-tabac, intervine un alt fenomen: devin dintr-o data dependenti de mancare.

Cu alte cuvinte, copiii care au inceput prin a fi fumatori, sfarsesc prin a deveni obezi, trebuind sa urmeze tratamente impotriva obezitatii, care adesea nu au alta solutie decat intoarcerea la fumat, creandu-se astfel un cerc vicios, imposibil de depasit.

In mod ciudat, statul nu descurajaza fumatul, nu limiteaza si nu interzice reclamele pentru tutun, intrucat incaseaza venituri importante din industria acestui viciu, a carei pondere in Produsul Intern Brut este de 1,2%.

Conform evidentelor OMS, indonezienii cheltuiesc anual de 3,2 ori mai mult pentru fumat decat pentru sanatate. Nicio publicitate, niciun documentar nu atrag atentia populatiei ca fumatul ar fi daunator.

Fumatul este permis chiar si in scoli, iar in apropierea acestora, comerciantii si-au instalat obisnuitele chioscuri pentru comercializarea tigarilor. Asemenea chioscuri si asemenea scoli pot fi vazute chiar si in capitala tarii, Jakarta. Dupa unele aprecieri, scolarii fumeaza intre 1 si 2 pachete de tigari pe zi.

 
 

Organizatiile pentru controlul sanatatii sunt foarte putin active nu numai in ce priveste protectia contra tutunului. In spitalele din tara, asistenta medicala este gratuita, dar pacientul suporta pe spezele sale costul medicamentelor, al pansamentelor si in general al oricaror cheltuieli legate de tratament.

Asa se face ca in Indonezia mor anual 175.000 persoane ca urmare a imbolnavirii de turberculoza, desi in ultimul timp, OMS a organizat o campanile de vaccinare preventiva.

Indonezia este tara cu cel mai mare numar de leprosi din Asia si totodata tara care cunoaste o mare raspandire a SIDA. Rata mortalitatii infantile este de 39 la 1000, iar speranta la viata este de 63 de ani.

In aceste conditii, autoritatilor li se pare ca interzicerea fumatului la copii ar fi un rau mai mic decat alte rele care banuie prin tara. In plus, taxele incasate de la fumatori aduc la stat venituri utile pentru unele masuri privind chiar… sanatatea populatiei!

Adauga un comentariu