Actualitate

Taranistii au initiat un studiu social in cartiere

Publicat: 27 dec. 2001

•PNTCD acuza de duplicitate oficialitatile locale

Intr-un comunicat dat publicitatii de Organizatia Judeteana a PNTCD Iasi, conducerea taranista acuza lipsa de interes a autoritatilor locale si centrale (Prefectura, Primarie, Guvern), care desi au promis ca vor furniza agent termic locatarilor ieseni debransati pentru neplata, nu-si respecta aceasta obligatie. Partidul a initiat in aceasta perioada un studiu social in cartierele sarace ale Iasului, pentru a intra in contact direct cu toate problemele cetatenilor, deoarece taranistii considera ca specialistii de la Serviciul Social al Primariei nu-si fac datoria. O prima actiune de acest fel a fost intreprinsa in cartierul Dacia, la Punctul Termic 17, la care sunt arondate Asociatiile de locatari Dacia 6 si Dacia 8. Desi exista un protocol incheiat intre Asociatii si RA Termoficare privind furnizarea de agent termic datornicilor, cu obligatia acestora de a achita pana la 15 ianuarie 2002 minim 25% din debite si 60 de familii din Asociatiile 6 si 8 au platit restantele, cele peste 400 de locuinte arondate la PT 17 au ramas inghetate. Romeo Mistreanu, directorul RADET, s-a aparat in fata acestor acuzatii, precizand ca este vina locatarilor care s-au revoltat si au distrus PT 17, provocand spargerea instalatiilor. „Echipele de instalatori incearca sa remedieze toate problemele pentru ca locatarii din Dacia sa primeasca agent termic de Sarbatori. Din pacate, luna trecuta cetatenii s-au revoltat si au spart geamurile PT 17, gerul puternic provocand inghetarea instalatiilor. Lucratorii nostri au incercat remedierea acestora, insa cand am bagat apa, tevile au pocnit. In acest moment lucrarile se apropie de final si cu siguranta de Anul Nou cartierul Dacia va avea caldura”, a declarat Mistreanu.
In ciuda acestei declaratii „linistitoare”, credem ca directorul RADET poate fi considerat raspunzator pentru intarzierea nepermisa cu care s-a derulat operatiunea de remediere a instalatiilor la PT 17. Sa arunci vina asupra unor oameni care au dreptate, intr-o anumita masura, sa se revolte si apoi sa motivezi penibil ca in decurs de o luna de zile nu s-a putut relua activitatea unui punct termic, este prea putin „barbatesc”. Este o situatie mult prea grava – oamenii ingheata in case, desi au platit, si ei trebuie tratati cu mai multa consideratie! Este evident ca directorul RADET nu a tratat cu responsabilitate apelul disperat al oamenilor, pentru ca altfel ar fi actionat cu eficienta pentru rezolvarea oricaror probleme, mai ales ca a semnat un protocol cu asociatiile de locatari. Mihai Dorin considera ca peste jumatate din populatia Iasului este in incapacitate de a-si achita nota la intretinere, datorita discrepantei intre veniturile locatarilor si cresterea „spectaculoasa” a pretului utilitatilor. „Numai in cartierul Dacia sunt foarte multe familii al caror venit este cu mult sub nota la intretinere. Aceste cazuri demonstreaza gradul de saracie cronica a majoritatii populatiei, a carei situatie este tratata cu paleative de catre guvernanti. A trata cu indiferenta situatia critica inregistrata acum in Iasi, unde oamenii mor de frig in case, descalifica fara drept de apel administratia locala si centrala”, a afirmat presedintele PNTCD Iasi.
Filiala taranista judeteana a facut propunerea de a se reintroduce subventia pentru agent termic in mod diferentiat, pornindu-se de la un nivel al veniturilor care sa asigure macar supravietuirea populatiei. Este o masura populista care ar trebui sa aiba si sprijinul celorlalte partide din opozitie, intr-un demers coalizat pentru sprjinirea celor care-si duc traiul de azi pe maine.
Marius NECULAloading...

Adauga un comentariu