Eveniment-Social

Taranistii spera ca vor recupera distanta in sondaje care ii desparte de PDSR

Publicat: 10 ian. 2000
1

La prima intalnire cu presa organizata de PNTCD in acest an, ambele tabere au fost bine reprezentate; pe de o parte, deputatii Vasile Lupu, Mihai Dorin, Traian Ranja si prefectul Florin Vitan, de cealalta parte – o multime de ziaristi.

Dupa un preambul care a constat in urari de bine adresate celor prezenti de catre deputatul Vasile Lupu, „ostilitatile” au fost deschise de ziaristul Liviu Antonesei.

Centrul de greutate al discutiilor a cazut pe problema viitoarelor alegeri locale. Raspunzand reprosurilor care vizau faptul ca PNTCD nu a numit nici pana acum un candidat pentru fotoliul de primar, Vasile Lupu a recunoscut intarzierea dar a adaugat ca „inca nu e prea tarziu”. Delimitandu-se de concluziile raportului intocmit de analistul Lucian Dardala, deputatul taranist a reafirmat totusi disponibilitatea partidului sau de a stabili o colaborare cu actualul primar. Cu o conditie insa: la aceasta alianta sa participe numai Simirad nu si partidul pe care il reprezinta. „Daca primarul renunta la ideea de a plasa Partidul Moldovenilor in Conventia Democrata, vom colabora.”, a declarat Lupu. Interventia deputatului Mihai Dorin, in acelasi timp si presedintele Comitetului Municipal al PNTCD, clarifica lucrurile. Daca pana la sfarsitul lunii ianuarie nu va veni nici un raspuns din partea primarului, taranistii isi vor anunta propriul lor candidat si se are in vedere o personalitate cu greutate.

In continuare, conferinta de presa a atins si cateva subiecte actuale. In ceea ce priveste Legea Lupu, pentru ca de prevederile acestei legi vor beneficia circa doua milioane de familii si pentru ca se asteapta un sprijin european ce va viza utilarea agriculturii, taranistii spera intr-o revigorare a sanselor la viitoarele alegeri generale; in ceea ce priveste Legea Ticu, care reglementeaza accesul la dosarele vechii securitati, acceptarea candidaturilor lui Mircea Dinescu si Andrei Plesu coroborata cu respingerea lui Horia Patapievici este vazuta de Vasile Lupu ca o noua incercare a Partidului Democrat de a face inoperabila aceasta lege in actuala legislatura; cat priveste „debarcarea” lui Radu Vasile din fruntea guvernului si analiza prestatiilor ministrilor taranisti, deputatul Vasile Lupu se pastreaza evaziv: „oricand sunt posibile noi remanieri „.

Una peste alta, intalnirea de sambata asta a reliefat pregnant o anumita stare de spirit. Desi au spus de mai multe ori ca adevarata politica se face in opozitie si au recunoscut tacit ca Partidul Democratiei Sociale din Romania se afla in ascensiune, devansand in acest moment Conventia Democrata, impresia generala a fost ca taranistii incep sa-si stranga randurile si se pregatesc pentru lupta. Atuurile lor sunt cele doua legi mai sus mentionate si acest ultim an al mandatului, in care se spera ca promisiunile si angajamentele facute in timpul campaniei electorale vor fi in cele din urma onorate.

Adauga un comentariu