National

Taranistii sunt impotriva liberalilor

Publicat: 17 feb. 2000

•Directorul prefecturii tine cu dintii de scaun •Prefectul Florin Vitan face jocul lui Alexandru Iftode

Pentru prefectul taranist Florin Vitan intelegerile politice incheiate, in 1996, intre PNTCD si PNL nu mai au nici o valoare. In ultimul timp, politica prefectului este asociata mai degraba cu cea a Partidului Moldovenilor decat cu cea a PNTCD. Argumentele liberalilor privind schimbarea lui Alexandru Iftode din functia de director al Prefecturii Iasi au ramas simple vorbe in vant. Desi lideri din conducerea centrala a partidului au solicitat, in baza unor motive serioase, demisia directorului, prefectul continua sa ignore doleanta liberalilor. Potrivit HG 935/1996, care reglementeaza organizarea si functionarea prefecturilor, directorul general este numit si eliberat din functie la dispozitia sefului Departamentului de Administratie Publica Locala, la propunerea prefectului. In prezent, singurul care este impotriva schimbarii directorului Iftode este prefectul Vitan.

Alexandru Iftode a inteles sa nu mai fie „barbat”

Desi este considerat numai de prefectul Florin Vitan „pilonul Legii fondului funciar”, totusi activitatea directorului Prefecturii Iasi este umbrita de nemultumirile unor cetateni care au sesizat mai multe nereguli in respectarea acestei legi. De altfel, unul din motivele invocate de liberalii ieseni a fost tocmai blocarea de catre Iftode a procesului de aplicare a Legii fondului funciar si ca atare PNL Iasi a considerat ca „nu mai are ce cauta in prefectura”.

Alexandru Iftode a fost propus in aceasta functie de catre Biroul Permanent al PNL Iasi, in baza unor intelegeri politice. Refuzul prefectului de a recunoaste aceasta intelegere si, implicit, responsabilitatea partidului liberal privind retragerea secretarului din functie, este in opinia liberalilor „deosebit de grav si ridica un mare semn de intrebare in ceea ce priveste acordurile din Conventia Democratica„. In repetate randuri, Iftode a fost atentionat de catre Biroul Permanent al organizatiei PNL Iasi pentru „unele nereguli in activitatea sa”. Reamintim ca anul trecut, pe 26 iulie, Alexandru Iftode a avut o tentativa de a-si prezenta demisia din functia detinuta. Totusi, nu a avut curajul sa mearga pana la capat pentru ca cererea a fost inregistrata mult mai tarziu, la intoarcerea prefectului din concediul de odihna.

Cu toate acestea, presedintele PNL, Mircea Ionescu Quintus, aflat la acea data intr-o vizita la Iasi, a apreciat gestul directorului Iftode ca fiind unul „barbatesc”. Conform spuselor deputatului Adrian Mogos, presedintele organizatiei judetene PNL Iasi, „ma asteptam ca prefectul sa inainteze propunerea de schimbare a sefului Departamentului de Administratie Publica Locala. Surpriza a fost insa mare, pentru ca, intors din concediu, prefectul Vitan nu a acceptat demisia si in aceste conditii directorul general a revenit asupra deciziei. Atunci m-am convins de atitudinea xbarbateascax a lui Iftode. La randul sau, presedintele Quintus a fost revoltat si a hotarat ca aceasta situatie nu poate fi tolerata”.

Cererea, catre prefectul judetului, de schimbare a directorului Iftode, a fost reinnoita zilele trecute de Biroul Permanent al organizatiei PNL Iasi. Deocamdata, prefectul s-a abtinut sa dea un raspuns liberalilor, timp in care Alexandru Iftode isi continua linistit activitatea.loading...

Adauga un comentariu