Eveniment-Social

Targ de sclavi ca-n Evul Mediu

Publicat: 18 sept. 2000
6

•Iesence vandute la bucata cu 3.000 de dolari •Dosarul prostituatelor vandute in Serbia – „lotul Iasi-Bacau” – a fost finalizat

Unul dintre cele mai controversate dosare din activitatea Politiei din cadrul inspectoratelor din Iasi si din Bacau a fost finalizat. Lucratorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din aceste judete au definitivat, la sfarsitul saptamanii trecute, dosarul referitor la patru proxeneti si peste 20 de fete racolate de ei din judetele Iasi, Bacau si Vrancea. Filiera celor patru avea ramificatii in Serbia, unde romancele au fost vandute cu sume cuprinse intre 2.500 si 3.500 de marci germane.

„Ne maritam in Italia!”

Capii retelei actionau impreuna cu alti pesti din diferite zone ale tarii, dar, deocamdata, se cunosc date privind „lotul Iasi-Bacau”, sefii retelei din aceasta zona fiind Ramona Pais (22 de ani) si Maria Kusmanovic (46 de ani), ambele din Onesti. Partea ieseana a afacerii era reprezentata de Dumitru Murarescu (22 de ani) si Doinita Abaloaie (43 de ani). Cum se obisnuieste in afaceri de acest gen, cei patru „sefi” le-au promis tinerelor (dintre care doua minore) ca le asigura slujbe bune in Italia, prin baruri. Anunturile au fost facute prin presa, iar selectia a lasat o impresie foarte buna pentru cei care au organizat-o. Fetele spun ca erau sigure ca este ceva serios, deoarece mereu li s-au aratat tot felul de hartii si aprobari. Nu prea au stat pe ganduri si s-au decis sa riste si sa plece. Cum afacerea parea „beton” si pustoaicele deja se visau maritate cu macaronari, nu mai putin de 20 de iesence, bacauance si doua fete din Vrancea au plecat pe sest, bineanteles, spre tara celor mai celebre clanuri mafiote. Una dintre ele, care a colaborat ulterior cu Politia la prinderea suspectilor, a declarat ca mai mult de jumatate dintre fete „miroseau” ca e vorba de plecat la produs, dar nu aveau nimic impotriva, pentru ca e mai bine sa castigi vreo 50 de marci „dincolo”, decat o suta-doua de mii in Romania. „Lotul” a ajuns in Serbia, pe la Moldova Noua si chiar aici, la cativa metri de tarmul romanesc, visul fetelor s-a frant brusc.

Captive in tara lui Slobo

Dupa ce au trecut cu barca in Serbia, schimbul s-a facut chiar pe malul sarbesc. Cei patru sefi au primit pentru fiecare fata cate 2.500-3.500 de marci de la pestii sarbi, care, efectiv, le-au sechestrat si le-au dus cu cateva automobile prin bordelurile lor. Dupa cateva luni, perioada in care au fost zi si noapte pazite cu strasnicie, mai multe dintre fetele retinute au reusit sa scape. Ioana R. (20 de ani) si Roxana F. (19 ani), ambele din Iasi, impreuna cu Emilia Balan (22 de ani), din Onesti, au fost primele care au deconspirat reteaua. „Din septembrie 1999 pana in august 2000, am avut peste 1.500 de clienti si, cateva dintre noi, ziua dormeam incuiate, iar noaptea xproduceama. Pretul era intre 50 si 100 de marci, iar noi nu vedeam nici un sfant, nici macar lei, daramite marci sau parai. De multe ori ne bagau pe gat grupuri care plateau in bataie de joc. Nu stiu ce au patit celelalte fete, am auzit ca vreo doua sunt chiar in Italia, restul fiind prin Macedonia si pe la trupele de americani, aia de pe la NATO, care au bombardat si stau acolo”, a spus Emilia. Cateva fete au avut noroc, intr-o zi, de un roman aflat la munca in Serbia care, pur si simplu, a cumparat-o pe Emilia. „Mi-a spus ca ma scoate pe mine si pe fete, pentru ca are o afacere cu una dintre noi. Doar pentru ca suntem impreuna, ne-a scos de acolo, pe mine pe bune, iar pe celelalte fete le-a ajutat un tovaras al lui, care le-a palmat pe sest. Nu prea stiu pe unde am fost, pentru ca pestele sarb m-a legat la ochi si m-a urcat intr-o barca. Apoi am fost dusa cu o masina si m-am trezit la Timisoara. Acela de m-a salvat a zis ca o sa ma caute el mai tarziu. Ajunsa aici, m-am dus direct la Politie”, a spus Emilia. Dupa cateva saptamani, capii au fost retinuti de Politie, iar acum cercetarile continua, urmand ca acuzatii sa fie judecati in stare de libertate.
Catalin COCA

Adauga un comentariu