Magazin

Tarhonul, o planta delicios de sanatoasa

Publicat: 29 oct. 2010
1

Este de un verde intens, are un pafum subtil, dar picant (asemǎnǎtor cu anasonul), este dulce şi aromat, şi, din pǎcate, este exterm de puţin folosit, mai ales în bucǎtǎria europeanǎ.

Puţine gospodine ştiu cǎ tarhonul (o plantǎ misterioasǎ, pentru cǎ nu s-a aflat cine şi când a cultivat-o, ci doar cǎ îşi are originile în Asia Centralǎ), poate conferi un gust irezistibil mâncǎrii. Parfumul bogat şi plǎcut al tarhonului îl face sǎ fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosurile de smântânǎ, maionezǎ sau ciuperci. Mai mult decât atât, ceaiurile din frunze de tarhon stimuleazǎ digestia şi oferǎ energie organismului. Tarhonul are frunze lungi, dispuse pe tulpinǎ şi formeazǎ tufe ce pot atinge înǎlţimi de peste un metru. Tulpinile sunt subţiri şi elastice, de culoare verde-maroniu, iar seminţele sunt mici, în formǎ de lacrimǎ şi au o nuanţǎ de portocaliu-maroniu. Micuţele sale flori sunt de culoare alb-verzuie şi sunt adunate în ciorchini, de-a lungul tulpinii.

Alungǎ oboseala

În ceea ce priveşte realizarea ceaiului pe bazǎ de tarhon, sunt utilizate atât frunzele, cât şi tulpinile plantei. Specialiştii sunt de pǎrere cǎ planta trebuie folositǎ proaspǎtǎ, pentru cǎ aroma tarhonului uscat este de obicei foarte slabǎ. Ceaiul se preparǎ sub formǎ de infuzie: se fierbe apa, apoi se adaugǎ o linguriţǎ cu tarhon la o canǎ de 250 ml de apǎ. Cana se acoperǎ, se lasǎ zece minute, dupǎ care se bea. Specialiştii recomandǎ consumarea a cel puţin o canǎ cu ceai de tarhon zilnic.

Elimină toxinele din organism

Specialiştii în fitoterapie sunt de pǎrere cǎ tarhonul vǎ ajutǎ sǎ vǎ relaxaţi şi totodatǎ alungǎ senzaţia de stres şi de obosealǎ. De asemena, ceaiul eliminǎ toxinele din organism, ceea ce vǎ readuce tonusul muscular şi optimismul. Dacǎ vǎ confruntaţi cu o digestie grea, trebuie sǎ ştiţi cǎ ceaiurile din tarhon stimuleazǎ digestia alimentelor şi îndepǎrteazǎ durerile de stomac. Însǎ, dacǎ le consumaţi frecvent, ceaiurile, pot creea poftǎ de mâncare, lucru deloc dorit, mai ales în cazul în care doriţi sǎ pierdeţi câteva kilograme. În cazul în care vǎ dor mǎselele şi nu aveţi un calmant la îndemânǎ, o ceaşcǎ de ceai de tarhon poate ameliora durerile. Însǎ, efectul ţine doar câteva ore, timp în care puteţi ajunge la stomatolog.

Reţetă

Pui cu tarhon şi citrice

Pentru a realiza o gustare sǎnǎtoasǎ, exoticǎ şi deloc costisitoare, aveţi nevoie de: o jumǎtate de ceaşcǎ zeamǎ de lǎmâie, o jumǎtate de canǎ cu suc de portocale, şase cǎţei de usturoi tocaţi mǎrunt, douǎ linguri cu ulei de mǎsline, o lingurǎ cu ghimbir tocat, o lingurǎ cu frunze de tarhon, sare şi piper dupǎ gust şi, nu în ultimul rând, şase piepturi de pui, fǎrǎ os şi fǎrǎ piele. Primele şase ingrediente se combinǎ şi se amestecǎ bine şi se sǎreazǎ dupǎ gust. Turnaţi amestecul peste pui, acoperiţi şi lǎsaţi ingredientele sǎ se marineze la frigider pentru douǎ ore. Dupǎ aceea, scurgeţi carnea şi aruncaţi marinata şi frigeţi (pe grǎtar sau în ulei) puiul. Poftǎ mare!

Adauga un comentariu