Calatorii

Tari in Cartea Recordurilor – FOTO

Publicat: 08 feb. 2012

Cu siguranta stiti care e cea mai populata tara din lume. Poate si care este cea mai mare ca suprafata. Dar stiti unde viata este de cea mai buna calitate? Sau unde se inghesuie cei mai multi oameni pe kilometru patrat? Poate va intereseaza in ce tara sunt cele mai multe femei? Citind acest articol, veti descoperi care sunt tarile care au intrat in Cartea Recordurilor.

Franta – tara cu cea mai buna calitate a vietii

In 2009, pentru al patrulea an consecutiv, Franta este pe primul loc printre tarile care au cea mai buna calitate a vietii, potrivit sondajului revistei International Living. Renumita pentru patrimoniul saul cultural, culinar si vinicol, Franta se distinge si prin alte calitati, cum ar fi sistemului sau de sanatate si infrastructura cailor de transport, precum si pentru costurile sale moderate.

Franta

Franta – Piramida si Muzeul Luvru

Italia – tara cu cele mai multe monumente inscrise in patrimoniul UNESCO

In 2008, Italia numara 41 de situri inscrie in Patrimoniului Mondial UNESCO. Centrele istorice din Florenta, Napoli, Roma si Venetia fac din Italia tara care detine recordul mondial la situri si cladiri recunoscute ca fiind capodopere, reprezentand o frumusete estetica unica. Franta dispune de 34 de situri listate. Italia, care are 58 de milioane de locuitori, a gazduit 43,7 milioane de turisti in 2007.

Venetia - Podul Rialto

Venetia – Podul Rialto

China – cea mai populata tara din lume

Tara numara mai bine de un miliard de locuitori, mai exact 1 338 612 968 dupa ultima estimare din iulie 2009. Populatia este de mai mult de 50 de ori mai mare decat cea a Romaniei, iar China detine mai mult de o cincime din populatia lumii. Populatia Chinei este predominant tanara: 72% dintre ei au intre 15-64 de anim dintre care mai mult de 495 milioane sunt barbati fata de 469 milioane femei. Stabilirea politicii „unui singur copil”, in 1979, va avea grave consecinte economice si sociale. Tara care are mai multi barbati decat femei nu-si reinnoieste populatia decat cu o rata de fertilitate de 1,79 copii pe femeie.

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Monaco – tara cu cei mai multi locuitori pe km ²

Cu 16,905 locuitori pe km patrat, Monaco are cea mai mare densitate din lume. Principatul, al carui teritoriu acopera 1.95 km ², are 32,965 de locuitori. Situat intre munti si mare, Monaco a dobandit in anii 1970 22 de hectare de teren din suprafata marii, pentru a construi cartierul Fontvieille, iar in anii 2000, a construit Grimaldi Forum, din a carui suprafata doua treimi sunt mai jos de nivelul marii. Un vast proiect de extindere, tot deasupra marii, a fost oprit in decembrie 2008, din cauza crizei economice globale.

Monaco

Monaco

Emiratele Arabe Unite – tara cu cea mai mare crestere demografica

Cu 3,9% mai multi locuitori in 2009, Emiratele Arabe sunt campioane mondiale la cresterea populatiei. Acest fenomen nu se explica atat prin rata natalitatii, 16 per 1000 pe an, ci mai degraba prin atractivitatea tarii. Imigrantii sunt numerosi si se instaleaza repede, cum ar fi expatriatii din orasele de prestigiu, cum ar fi Dubai si Abu Dhabi. Rata este de 22 de emigranti la 1.000 de locuitori – cea mai mare rata din lume. Populatia tarii, 4 milioane in 2005, e de asteptat sa ajunga la aproape 6 milioane in 2015.

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite

Niger – tara cu cea mai mare rata de fertilitate si natalitate

Situat la sud de Algeria, Nigerul are o rata a fertilitatii de 7,75 copii pe femeie si o rata a natalitatii de 51,60 la 1000 de locuitori. Tara este campioana mondiala la copii! In 2009, populatia Nigerului a fost estimata la mai mult de 14 milioane de oameni. Conform previziunilor, aceasta cifra se va multiplica de 5 ori pana in 2050. Nigerul, o tara saraca, fara iesire la mare, traieste din cresterea animalelor si din agricultura saraca. In 2008, PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare) i-a atribuit Nigerului locul 174 (in conformitate cu Indicele Dezvoltarii Umane), unul dintre cele mai mici punctaje din lume.

Copii din Niger

Copii din Niger

Statele Unite ale Americii – cea mai bogata tara din lume

In 2008, produsului intern brut al SUA a atins 14,290 miliarde de dolari, ceea ce le pozitioneaza pe primul loc in randul tarilor care produc cel mai mult. SUA, a carei populatie este estimata la mai mult de 307 milioane de locuitori, este liderul mondial al economiei si al tehnologiei. Dar criza economica din 2009 si deficitul sau record au destabilizat tara. China, cu un PIB de 7,800 miliarde de dolari, ramane a doua putere enonomica din lume.

SUA - cea mai bogata tara din lume

SUA – cea mai bogata tara din lume

Zimbabwe – tara cu cele mai multe datorii

Situata la nord de Africa de Sud, fara acces la mare, Zimbabwe este cea mai indatorata tara din lume, avand o datorie publica de 241% din PIB-ul sau. Presedintele Robert Mugabe, aflat la putere inca din 1987, este acuzat ca si-a saracit tara cu politica de redistribuire a terenurilor. Neregulile aparute la alegeri si campaniile de represiune a adversarilor au fost condamnate de comunitatea internationala. Tara are mai mult de 11 milioane de locuitori, iar rata mortalitatii este de 17 la 1000, in principal din cauza SIDA.

Zimbabwe

Zimbabwe

Sursa: roportal.ro

Adauga un comentariu