National

Tariceanu: In al 25-lea ceas, trebuie sa taiem dependenta paguboasa de FMI si de retetele dezastrului

Publicat: 24 iul. 2016
1

„Vraciul FMI a facut in Romania o multime de vizite. De fiecare data a prescris tratamente-soc, amputari de venituri si de investitii, tratamente care au stopat dezvoltarea Romaniei si care au marit decalajele fata de statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Acum, vraciul FMI publica un raport in care isi analizeaza rezultatele politicilor pe care le-a incurajat, daca nu chiar impus. Unul din aceste rezultate este migratia romanilor si „furtul de creiere”.

Eu l-am parcurs cu interes si am fost uimit de cinismul celor care l-au redactat. Ni se spune ca Romania este una din cele mai afectate tari din Uniunea Europeana de migratia fortei de munca bine pregatite, „skilled labour”. Sunt prezentate grafice care arata interdependenta clara a migratiei fortei de munca de nivelul de salarizare si de investitiile pe care statul le face. Adica doua din zonele unde vraciul FMI a facut amputari. Taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor, inchiderea spitalelor – doua din masurile pe care guvernul Boc le-a luat la presiunea FMI – au condus la accentuarea fenomenului migratiei. I-am auzit pe promotorii politicilor FMI servindu-ne si acum, in guvernarea Ciolos, argumente reciclate din guvernarea Boc.

Argumente care nu iau in calcul evidente strigatoare la cer: este aproape imposibil sa convingi un medic tanar bun sa ramana in Romania pe un salariu din care nu poate trai si care este de 6-7 ori mai mic decat ce ar putea castiga daca ar pleca din tara. Este un adevar economic de baza care nu s-a schimbat de sute de ani. 

Publicam acum mai bine de un an de zile o analiza, pe baza unui editorial scris de unul din cei mai cunoscuti economisti din Statele Unite, laureat al premiului Nobel, Paul Krugman. Spuneam atunci ca majoritatea economistilor s-au trezit si au inteles ca politicile FMI au fost contraproductive si au dus la adancirea crizei si a decalajelor tarilor mai sarace. 

Ce mi se pare neverosimil este faptul ca in Romania retetele vraciului FMI sunt respectate cu sfintenie, in continuare, de guvernarea Ciolos. Guvernul Ciolos a blocat cu cinism punerea in aplicare a legii de salarizare unitara care ar fi fost un pas spre normalizarea situatiei salarizarii din Romania. Acelasi guvern a batut pasul pe loc in ceea ce priveste proiectele de infrastructura si aud ca CNADNR pierde sute de milioane de euro, pentru ca acelasi executiv nu este in stare sa aiba reprezentare juridica in procesele cu firmele care au dat statul in judecata.

Discut periodic cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania. Presiunile asupra capitalului romanesc sunt majore si Romania este in pericol sa nu mai aiba capital autohton. Pentru a spune lucrurile pe sleau: Romania se indreapta cu pasi repezi, daca deja nu am ajuns acolo, spre situatia in care: cumparam mancarea produsa in statele Uniunii Europene, de multe ori cu materia prima din Romania, ascultam si ne uitam la televizoare produse de altii, ne imbracam si ne incaltam cu produsele altora sau cumparam mobila produsa cu lemnul din padurile romanesti, asta in timp ce state europene nu permit sa se taie un singur copac. Efectele sunt directe si se simt: orase intregi in care singurii furnizori de lucru sunt statul sau supermarketurile, din ce in ce mai multi romani care muncesc in slujbe la limita venitului minim, ajungand mana de lucru ieftina.

Intrebarea este ce se poate face? Se pot face foarte multe, incepand cu stoparea distrugerii programate a capitalului romanesc. Si dau un singur exemplu din agricultura, unde producatorii din Romania nu pot concura cu producatorii straini, in conditiile in care acestia primesc subventii mult mai mari si la timp, iar guvernul Ciolos nu reuseste de luni bune sa plateasca subventiile restante. Ministrul Agriculturii ne zambeste in continuare la televizor, in timp ce premierul Ciolos il pastreaza in functie si invoca greaua mostenire.  

2016 este un moment decisiv pentru Romania. Trebuie sa renuntam la guverne la care telecomanda este la altii. Din pacate, si o spun cu tristete, guvernul Ciolos este un guvern Boc dat cu parfum de Bruxelles. In rest, diferentele sunt minime.

Romania are nevoie de un plan de tara axat pe economie si dezvoltare, despre care am vorbit mult lunile acestea. Obiectivul de tara ar trebui sa fie ca Romania sa ajunga a saptea putere economica a Uniunii Europene (a sasea, odata cu iesirea Marii Britanii din Uniune), pe masura populatiei si teritoriului. Doar asa, Romania va conta la masa unde se iau deciziile si doar asa vom putea sa negociem momente economice dificile, cum a fost cel din 2010.

Celor care se imbata cu apa rece si cred ca acest obiectiv se atinge prin discutii caldute despre platirea taxelor online, cum vad ca e moda zilele acestea, le spun raspicat ca se inseala. Acest obiectiv poate fi atins doar prin asumarea unei strategii economice indraznete si liberale care sa contina:
1. asumarea unor deficite mai mari pentru a investi in infrastructura: adica in drumuri, in sanatate si educatie.
2. printr-o politica de salarizare coerenta care sa reduca in mod real diferentele fata de nivelul salarial din state ale Uniunii Europene.
3. printr-o strategie fiscala liberala care sa permanentizeze si sa adauge, in masura in care cresterea economica o permite, scaderi de taxe si impozite in sectoare economice cheie.
4. prin tratarea corecta a capitalului romanesc, nu tratarea acestuia ca o Cenusareasa, cum din pacate face guvernul Ciolos.
5. printr-o pozitie in plan extern mult mai curajoasa si renuntarea la rolul de Yes-Men pe care cei care conduc acum Romania l-au imbratisat. Si pentru ca intuiesc cum se vor grabi unii sa interpreteze acest punct, dau si un exemplu de stat care stie sa isi apere interesele: Polonia. 

Sper ca macar in al 25-lea ceas sa ne trezim si sa intelegem mizele deciziilor pe care le vom lua in lunile care vor urma. Eu voi continua sa sustin acest proiect pentru ca stiu ca numai asa Romania va avea un viitor. Alternativa este ca peste 20-30 ani, FMI sa mai publice inca un raport in care sa ne povesteasca cum a plecat ultimul roman din tara.”, scrie Calin Popescu Tariceanu.  

Adauga un comentariu