Eveniment-Social

Tariceanu si Basescu, intentii la secret

Publicat: 19 apr. 2016
1
Oare ce fac cei doi presedinti de partid? Ce planuri au pentru o decizie de ultima ora? Candidatura sau non-candidatura la Primaria Generala a Capitalei. Mai este putin si numaratoarea inversa se incheie. Intrarea in cursa a oricaruia din ei si cu atat mai mult a ambilor schimba paradigma alegerilor. Abia dupa ce aceasta numaratoare inversa se va fi incheiat, vor putea fi facute prognozele corecte. Cat de cat. Eu insumi, mai mult poate decat oricine altcineva, am insistat asupra faptului ca cei doi lideri politici, Tariceanu si Basescu, sunt singurii dintre cei care ar putea candida pentru Primaria Generala a Capitalei, intr-o incercare de a obtine cel de-al doilea pachet voluminos de voturi din stat, dupa cel al presedintelui, si care nu sunt obligati sa-si anunte, din timp, intentia. Din motive de notorietate. Notorietatea lor este de 100%. Nu exista persoana cu drept de vot pe raza municipiului Bucuresti care sa nu fi auzit de Basescu sau de Tariceanu. Ca atare, ei nu au nevoie de o perioada tampon, in care sa-si anunte candidatura, sa se zbata pentru a se face cunoscuti, urmand ca in campania electorala sa-si expuna proiectele. Dar cum isi pot permite cei doi luxul de a astepta pana la sfarsit?
Din perspectiva calendarului electoral, teza mea nu ar sta in picioare. Dimpotriva. Ar fi spulberata. Pentru ca daca Tariceanu sau Basescu isi anunta candidatura in ultima zi, sau chiar in penultima, sau chiar in ante-penultima, atunci, cum ramane cu strangerea de semnaturi? Mai este timp? Evident, raspunsul este nu. Dar in Romania evidenta este infranta. In Romania este timp. Din simplul motiv ca semnaturile au fost stranse pe sest. Cum adica? Noua lege electorala nu este altceva decat o noua smecherie electorala. Dupa cum se vede, ea le permite candidatilor sa se umple de sponsori, mai mult sau mai putin la vedere, si sa aglomereze localitatile cu bannere si corturi. Este adevarat, doar pana cand incepe oficial campania. Adica, in pre-campanie. In campanie, bannerele si corturile ar trebui sa dispara. Dar nu dispare si efectul lor. Ori, efectul este cel care a fost avut in vedere. La fel se intampla si cu strangerea de semnaturi.
Atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Traian Basescu – probabil, ceea ce spun este valabil si in cazul lui Marian Munteanu, desi, aici, nu este obligatoriu – au deja semnaturile adunate. In secret. Intr-un mod netransparent. Cum? Sub forma unor tabele pe care cetatenii le-au semnat fara insa ca in capul lor, asa cum prevede legea, sa fi fost consemnat numele candidatului. Sunt tabele semnate in alb. Agentii electorali care au umblat prin targ cu aceste tabele le-au spus sau le-au sugerat cetatenilor cam despre cine ar fi vorba. Partidul Miscarea Populara si ALDE, fiind partide mici, cu procente nu prea mari de sustinatori, pentru a obtine semnaturi este clar ca au comunicat discret cetatenilor pentru cine sunt pusi sa dea cu pixul. Motiv pentru care, iata, am aflat si eu ca, atat Tariceanu, cat si Basescu au jucat la doua capete. Au strans semnaturi in alb pentru ei insisi. Dar daca pe ultima suta de metri se razgandesc, totusi, semnaturile merg la altcineva. La cineva la care cetateanul care a scris cu pixul poate ca nici macar nu s-a gandit. Ceea ce, in sine, inseamna o smecherie. Ca sa nu ii spun o inselatorie. Dar, ma rog, asa este facuta legea incat, la limita, sa poata fi permis si asa ceva. S-a purtat si la case mai mari. Adica la alegerile prezidentiale.
Sa revenim insa la subiect. Tariceanu nu ar prea vrea. Pentru ca pozitia de presedinte al Senatului este extrem de importanta. Si ezita. Sa o dea sau sa nu o dea pe cea de Primar General. Era sa spun penal general. Pentru ca riscul de a fi fugarit din aceasta pozitie de catre DNA este major. Pe de alta parte, nu prea are alternative. Pe cine sa puna in locul lui? Cum ar putea sa faca altfel pentru a creste scorul partidului? Si daca nu castiga? Daca nu face altceva decat sa-si imparta voturile cu Firea? Daca pierde si el si Firea? Dincolo, Traian Basescu trece printr-o dilema asemanatoare. Isi poate pune numele pe capetele de table semnate in alb. Fara grija. Fara remuscari. Poate urca scorul PMP. Dar stie ca nu poate si castiga. In timp ce Tariceanu poate. In schimb Basescu este silit, cumva, sa urce scorul partidului. Daca Marian Munteanu va obtine mai mult decat el? Nu este oare o rusine? Dar daca Basescu intra si se retrage in ultima clipa in favoarea lui Marian Munteanu? Sau a altcuiva? Si face un targ transparent cu respectiva persoana? Nu iese cumva, in final, intr-un castig? Dar daca intra Tariceanu si Gabriela Firea va fi cea care, politicos, se va retrage in ultima clipa? Nu castiga stanga prin Tariceanu Primaria Generala? Si altceva la schimb? Respectiv, nu se face rocada cu presedintia Senatului? Iata de ce abia la capatul acestei numaratori inverse vom sti ce si cum. Cursa pentru Primaria Generala a Capitalei este total deschisa. Sau, ma rog, rezultatul ei.
Adauga un comentariu