Actualitate

Tarile care vorbesc de coruptia din Romania au inregistrat cea mai mare coruptie din Europa. ZECI de miliarde de euro

Publicat: 18 oct. 2018

Mai multe publicatii au organizat o ancheta comuna in urma careia au descoperit doua manipulari financiare cu dividende, care au generat, pentru autoritatile fiscale din mai multe state europene, pierderi de taxe in valoare de 55,2 miliarde de euro, informeaza AFP.

"Aceasta este cea mai mare frauda fiscala din istoria Europei", a declarat profesorul Christoph Spengel, citat de saptamanalul german 'Die Zeit', unul dintre initiatorii consortiului 'Correctiv', care include si alte publicatii precum 'Le Monde' din Franta sau 'El Confidencial' din Spania, scrie agerpres.ro. Pe langa Germania, de departe cea mai afectata tara, afacerea vizeaza si Franta, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia si Elvetia, exact tarile care se arata ''ingrijorate'' de coruptia din tara noastra.

Coruptii mari vorbesc despre alti corupti mai mici. Manfred Weber, despre coruptia din Romania

Cea mai mare parte a notei de plata, adica aproximativ 46 miliarde de euro, este legata de o practica de optimizare fiscala botezata 'cum cum', care se bazeaza pe fiscalitatea diferita care se aplica investitorilor nationali si celor straini. Taxati mai mult pentru dividendele pe care le primesc, investitorii straini isi vand pentru scurt timp actiunile catre o serie de banci locale, doar pentru a evita plata impozitului pe dividende, pentru ca ulterior sa isi recupereze actiunile. Numai acest mecanism a costat Germania 24,6 miliarde euro, Franta – 17 miliarde de euro si Italia – 4,5 miliarde de euro. La acest prim mecanism se adauga o practica in mod clar frauduloasa, botezata 'cum ex', care a fost pusa la punct de avocatul german Hanno Berger, impotriva caruia a fost demarata o ancheta penala in Germania. Este vorba de cumpararea si revanzarea actiunilor in apropierea zilei in care se varsa dividendele, insa atat de repede incat administratia fiscala nu mai poate sa identifice adevaratul proprietar. Aceasta manipulare, care necesita o intelegere intre mai multi investitori, le permite acestora sa solicite de mai multe ori aceeasi reducere de impozit care se aplica beneficiilor atasate dividendelor, lezand astfel fiscul. Aceasta escrocherie a costat Germania 7,2 miliarde euro, Danemarca – 1,7 miliarde euro si Belgia – 202 milioane euro.

Hotii striga hotii! Bancile olandeze au furat, intr-o scurta perioada de timp cat nu a furat Romania in zeci de ani

In total, 19 organizatii media din 12 tari au investigat aceasta afacere si pana acum au analizat peste 180.000 de documente. Jurnalistii s-au bazat atat pe informatiile furnizate de autoritatile fiscale si judiciare cat si pe interviuri cu surse din sectorul financiar.

Coruptie la ING Bank! 775 de milioane de euro pentru inchiderea unui dosar de spalare de bani si finantare a terorismuluiloading...

Comentarii
  • Cand strugurii is acrii , in Romania , iar autostrazile si nivelul de trai , ca la ei , iti mai trebuie un pupincurist sa-ti arate calea propovaduita de alesii nemului ,, PROST” , cu lozinca in frunte ,,,, .. noi nu ne vindem tara , ”

  • Cind esti ziarist prost si incerci sa speli PSD-ALDE la cur aratind cu degetul aiurea.
    Coruptia e una, iar ce s-a intimplat acolo e o schema de fraudare a statelor realizata prin exploatarea unor portite legislative. A durat pina s-au prins aia care e treaba si e ancheta in curs.

  • O să o spun de câte ori va fi nevoie CORUPȚIA ținde de domeniul public, administrativ, bugetar Numai un FUNCȚIONAR PUBLIC poate fi corupt Corupția este infracțiune de serviciu Schemele de optimizare fiscală sunt făcute de PRIVAȚI care nu vor să plătească impozite corecte Ei speculează diverse prevederi legale, dar , vă place sau nu, se mențin în cadru legal Faptul că legile pot fi îmbunătățite, e o altă discuție

Adauga un comentariu