Culinar

Tartă cu nucă și caramel sărat – Rețeta adorată de pofticioși

Publicat: 04 ian. 2021
hartie de copt cu tarta cu nuca si caramel sarat si cutit de taiat
Tarta trebuie să fie coaptă în cuptor, dar acoperită cu boabe de fasole ori de orez

Miezul de nucă îl punem în cozonaci, în crema torturilor, dar putem face şi o tartă minunată. Chiar dacă nuca e asociată cu sărbătorile de iarnă, putem să o folosim în orice perioadă a anului, aşadar şi de Paşte.

Da, trebuie spus că miezul de nucă îl punem inclusiv în mucenici şi colivă. Cu alte cuvinte, se regăseşte în anumite mâncăruri ritualice de la noi din ţară. Până când vom face mucenici mai sunt două luni. În acest timp putem prepara o tartă cu nucă şi caramel sărat.

Ingrediente pentru blat:

  • 200 g făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură cacao pudră
  • 125 g unt
  • 1 ou

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 g miez de nucă
  • 200 g zahăr brun
  • 100 g unt
  • 100 ml smântână dulce (32% grăsime)
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • ½ linguriţă sare

Mod de preparare tartă cu nucă și caramel sărat:

Mai întâi trebuie să încingi cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi începi pregătirea blatului. Prima dată baţi zahărul cu oul, până obţii o compoziţie mai cremoasă. Apoi amesteci, separat, cacaua cu făină cernută şi cu untul. Cele două compoziţii le combini într-una singură. Da formă de bila aluatului, înveleşte-l în folie alimentară şi bagă-l în frigider pentru o jumătate de oră.

După cele 30 de minute întinde foaia de aluat şi pune-o în tavă de tarta, pe care o ungi cu puţin unt. Taie ce e în plus de pe margini şi acoperă cu hârtie de copt. De ce? Pentru hârtia de copt pune boabe de orez sau de fasole, ca să nu se ardă şi să nu facă bule. Baga tava în cuptor pentru 15-20 de minute, după care îndepărtează hârtia de copt. Mai lasa încă 5 minute tava în cuptor. Scoate-o apoi şi las-o la răcit.

Pune zahărul cu apă într-un ibric, la foc mediu. În momentul în care s-a dizolvat complet şi a prin o culoare aurie, ia de pe foc şi adăugă untul cubuleţe, la temperatura camerei. Amestecă în ibric cu o lingură de lemn până când se topeşte untul de tot. Atunci e momentul să încorporezi extractul de vanilie, smântâna dulce şi sărea. Pune ibricul înapoi pe foc. Amestecă din când în când, până când vezi că sosul se îngroaşă.

Ia ibricul de pe foc şi lasa la răcit în jur de 10-15 minute.

Acum e momentul să pui miezul de nucă în acest sos de caramel şi să torni totul peste tartă. Baga în frigidere, pentru câteva ore, tarta cu nucă şi caramel sărat. Cine doreşte, înainte de servire, o poate decora cu frişcă de casă.





Adauga un comentariu