Auto-Moto

Taxa auto 2012 a fost promulgata de Presedintele Romaniei

Publicat: 06 ian. 2012

Vesti proaste pentru cei care sperau ca Taxa Auto 2012 nu va trece si de Puterea Executiva: Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri proiectul de lege privind noua formula a taxei auto, anunta RTV.
Taxa auto 2012 a obtinut ultima aprobare legala pentru a putea intra în vigoare în formula ucigatoare pentru automobilele înregistrate în Romania înainte de 01 ianuarie 2007. Presedintele Traian Basescu a semnat astazi decretul în vederea promulgarii legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, singurul lucru care mai ramane pana la intrarea în vigoare a noii forme a taxei auto fiind publicarea în Monitorul Oficial. Noua formula a taxei va intra în vigoare abia la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Pana atunci, automobilele vor fi înmatriculate conform taxei auto 2011, care nu se aplica si automobilelor înregistrate în Romania înainte de 01.01.2007.
Camera Deputatilor a adoptat Taxa auto 2012 înca din 15 decembrie 2011, promulgarea legii fiind ultimul pas în vederea intrarii în vigoare. Ministerul Mediului si al Padurilor a propus proiectul din vara acestui an în vederea eliminarii clauzei discriminatorii a taxei auto 2011 – contestata de Curtea de Justitie de la Luxemburg. Odata cu noua formula a taxei, birul nu mai este discriminatoriu, deoarece nu face nicio diferenta între automobilele înmatriculate în Romania înainte de 01.01.2007 si cele importate din Occident si neînregistrate înca. O alta optiune a Ministerului Mediului era o taxa anuala de poluare, care ar fi lovit proprietarii de automobile în alta forma, dar ar fi fost dificil de implementat din moment ce unii au platit deja o taxa pentru poluare si Guvernul risca taxarea acestora de doua ori.
„Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata în hotararile Curtii Europene de Justitie, în cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule”, declara oficialii din Ministerul Mediului.
Laszlo Borbely a declarat ca schimbarea proprietarilor a peste 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 01.01.2007 ar aduce venituri suplimentare de circa 331 milioane de lei, fiind vorba de automobile cu motoare Euro 3 si Euro 4. Respectivul calcul a fost facut în baza presupunerii ca proprietarii respectivelor automobile îsi vor vinde masinile si ca viitorii proprietari ai acestora vor plati darile aferente la stat. Din pacate, taxa de mediu pentru un automobil cu un motor diesel de 1.5 litri, înscris în Romania în 2006, are o valoare de peste 1.000 de euro, ceea ce nu va fi usor de achitat pentru orice cetatean.
Singurii avantajati de aceasta taxa sunt cei care si-au înscris masina în Romania dupa 01.01.2007, cei care vor cumpara respectivele vehicule nefiind nevoiti sa plateasca nicio taxa. Totodata, cetatenii care au platit o taxa mai mare între 01.07.2008 si data intrarii în vigoare a noii legi pot primi înapoi diferenta de bani dintre taxa achitata de ei si noua taxa. Din fericire, Guvernul nu a dus la extrem retroactivitatea acestui proiect de lege si nu le cere mai multi bani celor care au platit deja taxa si si-au înmatriculat masina în Romania între 01.01.2007 si data intrarii în vigoare a noii legi.loading...

Adauga un comentariu