National

Taxa pe fastfood si sucuri carbogazoase

Publicat: 08 aug. 2011
1

Deputatii Petru Calian si Mircia Giurgiu vor elabora un proiect de lege care prevede taxarea alimentelor nesanatoase si a bauturilor carbogazoase, banii colectati urmand sa fie virati spre programe de preventie si spre programe ale Ministerului Sanatatii care sunt blocate din cauza lipsei banilor.
Deputatul PDL Petru Calian a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca suma cu care vor fi taxate aceste alimente va fi stabilita de specialistii nutritionisti si de cei ai Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Conteaza acum vointa politica, nu interesul electoral. Vom initia un proiect de lege care prevede taxarea alimentelor nesanatoase, bogate in grasimi, colesterol si sare, si a bauturilor carbogazoase, bogate in dulciuri, care este un demers ce contribuie la o sanatate mai buna. Oferim sansa de a gasi solutii financiare prin care sa ajutam Ministerul Sanatatii, deoarece taxele sau accizele vor avea ca destinatie acest minister. Vrem sa imbogatim programele MS, atat de preventie, pentru a se consuma mai putine alimente nesanatoase, cat si de sprijinire a programelor care nu pot fi duse la bun sfarsit din cauza lipsei banilor”, a spus Calian.
Deputatul independent Mircia Giurgiu a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca initiatorii proiectului sunt interesati „ca romanii sa traiasca mai sanatos, sa fie diminuate produsele alimentare care nu fac bine sanatatii”.
„Cautam solutii prin care sa atragem atentia asupra consumului in exces de alimente nesanatoase, prima fiind taxarea acestora cu o suma modica. Nu vrem sa urcam pretul foarte mult, ci sa atragem atentia ca un consum in exces al acestor alimente duce la aparitia unor boli”, a afirmat Giurgiu.
Nutritionistul Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca banii rezultati in urma taxarii alimentelor nesanatoase vor fi folositi in campanii de preventie, urmand sa fie elaborat chiar un „abecedar nutritional populational” in care se vor prezenta si produsele alimentare sanatoase, care sa inlocuiasca produsele nesanatoase.
„În perioada 19 – 20 septembrie, la Adunarea Generala a ONU se va discuta despre bolile cronice netrasmisibile, cum e diabetul, care produc o mortalitate mare, au o frecventa epidemica si costurile de tratare sunt foarte mari. Romania va fi obligata sa ia masuri si sa identifice alimentele bogate in grasimi si colesterol si sare, dar si bauturile carbogazoase bogate in dulciuri. Scopul proiectului de taxare a alimentelor nesanatoase este de scadere a consumului acestora. Urmeaza ca in perioada urmatoare specialistii sa se pronunte si sa identifice produsele alimentare de pe rafturile magazinelor, din restaurante sau de pe strada”, a spus Hancu, potrivit Realitatea TV.

Adauga un comentariu