News Flash:

Taxe ilegale percepute de medicii de familie

20 Septembrie 2008
2690 Vizualizari | 4 Comentarii
Medicii de familie si medicii din ambulatoriile de specialitate ale unitatilor sanitare nu au voie sa ceara anumite taxe pacientilor. Cu toate acestea, unii medici afiseaza la vedere preturile pentru anumite servicii de care pacientii trebuie sa beneficieze in mod gratuit. Acestia percep taxe pentru servicii de lux, taxe pentru anumite formulare sau adeverinte. Casa de Asigurari de Sanatate a demarat o serie de controale la medicii de familie in acest sens. Astfel, medicii surprinsi ca percep astfel de taxe ilegale risca sa se aleaga cu rezilierea contractului si sa fie nevoiti sa restituie sumele percepute de la pacienti. "Sunt unele cabinete medicale care au afisat o serie de taxe pe care eu le consider ilegale. Sper sa nu avem multe cazuri in acest sens, dar din informatiile noastre se intampla acest lucru, se percep taxe pentru rechizite, pentru servicii de lux, pentru formulare. Aceste taxe nu sunt legale pentru ca asiguratul are dreptul, cel putin in medicina de ambulatoriu, de gratuitate in sistem", a precizat Cristian Lapusneanu, director interimar al CAS Iasi. Asiguratii nu trebuie sa plateasca absolut nimic in momentul cand se duc la cabinetul medicului de familie sau la cabinetul din ambulatoriul clinic. Atat timp cat pacientul are un bilet de trimitere de la medicul de familie, acesta are dreptul la gratuitate in medicina din ambulatoriu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

contribuabilu..  | #43077
Pai dupa gindirea celor de la Cas artrebui sa nu ne coste nici un banut nici eliberarea boletinului de identitate, nici a pasaportului, nici alte taxe pe care statul ni le percepe. Pai nu-i ase? Eu sint contribuabil si cetatean, platesc impozite, deci si in concluzie teoretic ar trebui sa mi se dea aceste acte gratis si de cite ori vrea muschi mei. In realitate nu-i ase. Pai daca vine un cetatean care cere 100 adeverinte de sanatate si le vrea pe loc, atunci bietul medic trebuie sa -i faca pe plac, sa lase consultatiile si sa se apuce de scris? Mai cetateni, ganditi-va inainte de a scrie asemenea timpenii.. Slugi-slugi, dar parca este prea de tot.
intrebarI  | #43078
1.Ce inseamna servicii de lux ?
2.Serviciile medicale de lux sant cuprinse in contractul de asigurari de sanatate ?

3.Cate adeverinte medicale (si care) se elibereaza gratuit in sistemul de asigurari sociale de sanatate ?
Daca nu aveti habar ,si dezinformati,uita-ti va pe normele contractului cadru 2008,
in serviciile pachetului de baza :
http://www.cnas.ro/?id=309
Anexa 1 (pagina 4)
D. Activitati de suport:
Eliberare de acte medicale:
1. certificat de concediu medical,
2.certificat de deces, cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala,
3.certificat medical pentru ingrijirea copilului bolnav, conform prevederilor legale; 4.adeverinte medicale pentru copii necesare inscrierii in colectivitati;
5.scutiri medicale pentru copii in caz de imbolnaviri;
6.adeverinte medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei precum si de celalalt personal angajat in sistemul sanitar si al asigurarilor sociale de sanatate.

In plus
7.Bilete de trimitere speciaslist
8.bilete trimitere laborator
9.bilete internare.

Restul ACTELOR MEDICALE SE PLATESC LA TARIFUL AFISAT DE FIECARE CABINET !
Vasile Blaga  | #43079
Directorul casei judetene denota necunoasterea Contractului-Cadru, adica a legislatiei in vigoare. (Acest contract-cadru a fost aprobat prin hotarare de guvern!!!).
emil  | #43080
Atata timp cat primesc bani de la CNAS, nu ar trebui sa ia nici un leu de la pacienti.S-a facut ce sa facut si a aparut o noua categorie de bogatasi din bani publici.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1397 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025986 (s)