Local

Taxe si impozite locale mai mici pentru anul 2017, in Iasi

Publicat: 02 ian. 2017
1
Autoritatile au decis reducerea unor taxe si impozite locale pentru noul an. Este vorba despre impozitul pe cladiri rezidentiale pentru persoanele juridice, valoarea acestuia fiind redusa la 0,08 procente, ceea ce reprezinta minimul prevazut de lege. Aceasta miscorare se intampla in conditiile in care, initial, valoarea propusa pentru anul 2017 era de 0,2 procente. Totodata, a fost redus impozitul pe spectacole, care va fi de 0,1 la suta in noul an.

Concret, este vorba despre spectacolele de teatru, balet, opera, opereta, concerte filarmonice sau alte manifestari muzicale, dar si prezentarile de film la cinematograf sau competitiile sportive. Pe de alta parte, au fost introduse si majorari ale taxelor care vizeaza proprietarii de terenuri si cladiri neîngrijite sau abandonate. Concret, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se va majora cu 500 la suta începând cu al treilea an. 

„Terenurile la care se va aplica aceasta cota de majorare urmeaza sa fie stabilite printr-o hotarâre a Consiliului Local. Pentru constructiile neîngrijite din intravilan, impozitul pe cladiri se va majora cu 300-500 procente. Pentru terenurile neagricole abandonate, impozitul aferent se va majora cu 250-500 la suta”, au mentionat reprezentantii municipalitatii iesene. Pe de alta parte, creantele fiscale restante cifrate la mai putin de 40 de lei vor fi anulate. În schimb, debitorii la bugetul local vor fi publicati pe pagina de internet a municipalitatii daca datoriile acestora depasesc 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice si 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
 
Pe de alta parte, autoritatile locale au realizat un proiect de rectificare bugetara care vizeaza suplimentarea veniturilor cu 10,7 milioane de lei, banii provenind din cotele defalcate din TVA alocate Iasului. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 5,94 milioane de lei, va fi alocata pentru sustinerea cheltuielilor de personal din învatamânt. Alte 2,9 milioane de lei vor fi alocate pentru cheltuieli privind asistenta sociala, iar 650.000 lei, subventionarii transportului public.
Adauga un comentariu