News Flash:

Taxe si impozite mai mari pentru 2006

28 Noiembrie 2005
941 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ministerul Finantelor Publice a definitivat proiectul de modificare a Codului Fiscal •Iesenii vor plati impozite mai mari pentru cladiri, masini si terenuri •Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu 16 la suta, in timp ce agricultorii vor da statului 2 procente din veniturile obtinute din vanzarea produselor

In urma scaderii veniturilor la bugetul consolidat al statului, Guvernul a decis majorarea impozitelor pentru anul 2006. Masura fiscala dura este o urmare a taxei unice de 16 la suta care a diminuat veniturile in anul fiscal 2005. De impozite nu vor scapa nici macar taranii, care vor trebui sa cotizeze la bugetul consolidat al statului cu un procent de 2 la suta din veniturile obtinute din vanzarea produselor agricole. Astfel, anul viitor va fi pusa in practica o serie de masuri, inclusiv restrangerea categoriilor de rezerve deductibile la calculul profitului impozabil pentru banci sau alte institutii de credit autorizate, societatile de credit ipotecar si societatile de asigurare si reasigurare, prin eliminarea celor specifice fata de celelalte categorii de contribuabili. Calculul guvernantilor loveste, ca de obicei, in cetatenii de rand, prin impunerea unor taxe si impozite mai mari la categoriile pe contribuabili cu venituri destul de reduse. Guvernul va abroga si facilitatile legate de scutirea de la plata taxelor vamale pentru utilajele si echipamentele importate.

Modificarile

Codul Fiscal arata ca pentru 2006 nu sunt prevazute modificari de esenta ale sistemului fiscal, mentinandu-se principiul cotei unice de impozitare de 16 la suta, la care vor fi aliniate, incepand cu 1 ianuarie 2006, aproape toate categoriile de venituri. Astfel, cota de 16 la suta se va aplica inclusiv asupra veniturilor din dividende, dobanzi, castiguri din titluri de valoare, operatiuni de vanzare - cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si asupra veniturilor rezultate din lichidarea unei firme. Concomitent, se va renunta la facilitatea de neimpozitare a castigurilor obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobandite prin mostenire sau schimb. Tot incepand cu 1 ianuarie 2006, pentru veniturile realizate de persoanele fizice si juridice nerezidente urmeaza sa se aplice aceeasi cota de 16 la suta, cu exceptia veniturilor obtinute din jocuri de noroc, pentru care se va mentine cota de impozit de 20 la suta. In sfera de aplicare a accizelor vor fi incluse toate produsele care rezulta din prelucrarea titeiului si va fi instituit sistemul de garantare a accizelor pentru toate timbrele si banderolele solicitate de antrepozitari, precum si de inregistrare a comerciantilor de produse din tutun cu amanuntul. Taxele vamale vor avea o contributie constanta la veniturile bugetare, ca pondere in Produsul Intern Brut, pana in 2007 cand sunt estimate sa scada usor, odata cu aderarea la Uniunea Europeana si eliminarea tuturor barierelor tarifare din comertul cu tarile membre ale Uniunii.

Bugetul local

Daca muncipalitatea a renuntat la majorarea impozitelor si taxelor locale cu 40 la suta, iesenii vor plati dari mai mari catre bugetul local pe seama modificarilor aduse de Guvern la Codul Fiscal. In domeniul taxelor locale, vor fi majorate atat impozitul pe locuinte, cat si taxa asupra mijloacelor de transport - ca urmare a modificarii modului de calcul al impozitului. Modificarile propuse de Ministerul Finantelor Publice (MFP) la Codul Fiscal schimba semnificativ baza de calcul pentru impozitele pe cladiri, terenuri si mijloace de transport. Practic, municipalitatea va calcula pe baza unor indici diferiti de pana acum cat datoreaza fiecare proprietar din oras. "In sedinta de Consiliu Local de pe 30 noiembrie propunem majorarea impozitelor fata de 2005 cu 6 la suta. Aparitia unui nou Cod Fiscal ne obliga sa recalculam impozitele si taxele datorate de populatie si de societatile comerciale. Conform modificarilor propuse de minister, baza de impozitare va fi marita, stabilindu-se majorari ale indicilor de calcul", a declarat Victorel Lupu.
Lucian SCHIOPU
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1467 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013125 (s)