Stiri Turism

Taxele care umfla cheltuielile cu vacanta

Publicat: 03 feb. 2012

In lipsa unui card de fidelitate, este mai ieftin sa-ti rezervi biletul de avion de pe site-urile de ticketing internationale, deoarece eviti achitarea unor taxe practicate de operatorii aerieni. Taxele de rezervare si de plata online pot ajunge sa reprezinte si 20% din pretul unui bilet

Fie ca vrei sa-ti rezervi un bilet de avion sau sa-ti cumperi o vacanta de la o agentie de turism, tariful pe care ajungi sa-l platesti la final sare de oferta care te-a intampinat atunci cand ai dat primul click pe site.

În ceea ce priveste companiile aeriene, in momentul rezervarii unui bilet achiti si taxe de rezervare si de plata online, care iti mai incarca factura finala.

Ponderea acestor costuri in pretul final al ofertelor difera in functie de perioada pentru care faci rezervarea si de ruta aleasa.

Nu este o noutate ca biletele de avion sunt mai ieftine daca le cumperi cu luni bune inainte de calatorie, fie ca vorbim aici de operatori low-cost sau de linie.

Taxa pentru plata online

De exemplu, pentru un zbor dus-intors cu Wizz Air pana la Madrid in perioda 15-23 februarie, aceste taxe nu depasesc 16% din valoarea totala achitata.

Pentru o calatorie similara la Roma, cu aceeasi companie aeriana, nivelul acestora ajunge la 23% din suma pe care un posibil pasager ar avea-o de platit.

„Pasagerii nostri au optiuni diferite de a efectua o rezervare folosind metode de plata variate, tarifate corespunzator. Spre exemplu, utilizand cardul Wizz BCR nu se percepe nicio taxa de rezervare”, a declarat Balazs Varro, director de comunicare la Wizz Air.

Acesta a precizat ca un client vede de la bun inceput pe site toate costurile obligatorii.

Taxe pentru plata online au si cei de la Blue Air, acestea ridicandu-se la 16 euro de persoana pentru un zbor dus-intors.

Cum iesi mai ieftin?

Ca urmare, in urma unei simulari de rezervare pentru acelasi zbor la Madrid, realizate de EVZ, reiese ca vei plati mai putin daca alegi sa-ti rezervi biletul direct de pe un site de ticketing sau la o agentie de turism, precum „Go travel”, decat de la o companie aeriana, fie ea si low cost.

Astfel, in timp ce un bilet dus-intors cu Wizz Air, fara bagaj la cala, ajunge sa coste 180 de euro, incluzand aici si taxa de plata cu cardul Visa si cea de rezervare, care ajung la 112 lei, pe site-ul vola.ro acelasi bilet te costa 175,5 euro. Aici este inclusa taxa de 16 euro catre compania aeriana, tot Wizz Air.

Daca alegi sa cumperi acelasi bilet de pe gotravel.ro, atunci te costa si mai putin, respectiv 158,9 euro, cu tot cu taxa de plata online cu cardul in valoare de 3,34 euro.

Lucrurile se schimba daca detii un card de fidelitate. În acest caz, costul biletului rezervat de pe site-ul operatorului low-cost nu va depasi 134 de euro, cu toate taxele incluse. Aceeasi calatorie realizata cu Tarom te costa aproximativ 290 de euro, din care taxele de aeroport, de securitate, de handling etc. depasesc cu putin 100 de euro. Pentru zborurile transatlantice, ca sa economisiti bani, ar tre bui sa apelati la site-urile internationale de rezevare a biletelor, precum expedia.com.Acestea nu percep taxa de serviciu, precum cele autohtone. Economia pentru o calatorie efectuata in aceeasi perioada de la Bucuresti la New York depaseste 40 euro.

MARKETING

Turismul cu oferte „pornind de la”

Companiile aeriene nu sunt singurele care isi promoveaza ofertele folosind sintagma „de la”. Agentiile de turism din intreaga lume fac acest lucru pentru a atrage cat mai multi clienti.

Astfel, daca o excursie in Thailanda este promovata ca avand un pret mai mic de 800 de euro, sa va asteptati ca la final sa achitati peste 1.100 de euro. Numai taxele de aeroport, neincluse in pret, ajung la circa 390 de euro.

Ciprian Enea, consultant in turism, afirma ca cei care sunt obisnuiti sa calatoreasca stiu care sunt serviciile pe care nu le includ tarifele promovate de agentii si ca preturile de pe site-uri sunt pe capetele de sezon si in anumite conditii.

De asemenea, potrivit acestuia, in acest domeniu este destul de greu sa dai un pret fix pentru un pachet, pentru ca piata este foarte dinamica, preturile se actualizeaza permanent si totul depinde de cerere si oferta.

„Chiar si daca includem taxele de aeroport, tot nu se poate da un pret exact. Pe acesta il afli atunci cand confirmi rezervarea, ca si la biletele de avion”, ne-a declarat Enea.

„La noi se incheie contract de calatorie, ceea ce nu se intampla in alte tari, si ne obliga (pe noi, agentiile de turism, n.r) de a-i prezenta clientului pretul final”, ne-a declarat si Lucia Morariu, de la Eximtur.loading...

Adauga un comentariu