Eveniment-Social

Taxele mari la universitatile iesene duc la cresterea abandonului scolar – FOTO

Publicat: 12 aug. 2013
Potrivit unei analize realizate de una dintre cele mai mari aliante studentesti din Romania, respectiv Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), subfinantarea din educatie a afectat invatamantul superior, rata de abandon ajungand la ingrijoratorul procent de 50%. O cauza principala ar fi cresterea taxelor de scolarizare.

Echipa ANOSR a analizat, prin intermediul datelor culese in urma aplicarii unor chestionare, evolutia taxelor la 16 universitati importante din tara, la 11 dintre acestea constatandu-se o majorare a taxelor de studiu sau discutii ce vizeaza majorarea acestora. Spre exemplu, La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” UAIC din Iasi, taxele au crescut anul trecut, „la nivelul licenta diferenta fiind in general de la 2.200 la 2.700 de lei”, se arata in studiu.

O alta problema se refera la cresterea taxelor de camin si scaderea investitiilor facute in modernizarea unitatilor de cazare sau a cantinelor. Din cele 16 universitati unde au fost aplicate chestionarele, la 10 s-a constatat aceasta tendinta. Potrivit ANOSR, cresterile taxelor ii afecteaza, in pricipal, pe studentii cu venituri reduse. Problema ar putea fi rezolvata partial de bursele sociale, program lansat de Ministerul Educatiei Nationale. Sumele oferite sunt destinate tocmai studentilor cu mijloace financiare reduse, insa, potrivit celor care au realizat studiul, valoarea bursei sociale este insuficienta pentru a acoperi toate cheltuielile.
„Analizand raspunsurile organizatiilor studentesti la intrebarea legata de valoarea bursei sociale, constatam ca in nici una din cele 16 universitati din Romania valoarea bursei sociale nu atinge estimarile cheltuielilor minime de cazare si masa. Valoarea medie a burselor sociale din cele 16 universitati este de 214 lei, de aproape 3 ori mai mica decat necesarul pentru acoperirea cheltuielilor minime de cazare si masa. In 14 din cele 16 universitati analizate (87.5%), valoarea bursei sociale este de sub 250 de lei. In pofida prevederilor Legii Educatiei Nationale, exista universitati in care valoarea bursei sociale este de sub 150 de lei, cum ar fi la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi, unde bursa sociala este de 100 de lei”, se mai arata in studiu.
Pentru remedierea acestei probleme, ANOSR cere alocarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru educatie, pentru cresterea finantarii de baza a universitatilor si cresterea alocatiei pentru studenti cu o suma cel putin echivalenta cu valoarea acesteiade dinaintea crizei financiare.
„In 2008, reprezentantii partidelor politice parlamentare si-au asumat alocarea de minimum 6% din PIB pentru educatie in cadrul Pactului National pentruEducatie, document ce defineste 8 obiective prioritare pentru educatia din Romania pe operioada de 5 ani (2008 -2013) – „Asigurarea in perioada 2008 – 2013, din alocarea bugetara anuala, a minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% pentru cercetare”. Analizand insa datele legate de procentul din PIB alocat pentru educatie in ultimii 5 ani, observam ca aceasta asumare de 6% pentru educatie nu a fost respectata nici macar o datape intreaga perioada asumata”, se arata in studiul ANOSR.
„Analizand datele furnizate deCNFIS in „Raportul public anual 2012 – Starea finantarii invatamantului superior si masurilede optimizare care se impun” si totodata date furnizate de Directia Generala Invatamant Superior, constatam ca dupa ce a existat un trend ascendent cu privire la numarul destudenti din universitatile de stat pana in 2008, dupa aceasta data numarul studentilor ascazut de la an la an, scaderi cauzate in principal de evolutia demografica si de lipsa unor politici coerente de integrare a grupurilor defavorizate in invatamantul superior. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in randul numarului de studenti la taxa”.
Adauga un comentariu