Magazin

Te simti obosit? Iata cateva motive surprinzatoare

Publicat: 04 aug. 2013
1
Dormi destul si totusi nu reusesti sa scapi de oboseala? De vina ar putea fi atat anumite practici gresite pe care le efectuezi inainte de culcare, obiceiuri proaste, dar si unele afectiuni. Iata, mai jos, cateva dintre cele mai frecvente cauze ale lipsei de odihna, unele dintre ele fiind surprinzatoare.
1. Aparatura electronica
Persoanele care dorm cu telefonul mobil la cap nu se pot odihni cu adevarat. Un sondaj efectuat in 2011 de Fundatia Nationala a Somnului din SUA a aratat ca 20% din persoanele cu varste intre 19 si 29 de ani sunt trezite de un telefon, un mesaj sau de un e-mail mai multe nopti pe saptamana. Ideal ar fi ca atunci cand te duci in pat trebuie sa fii relaxat, sa ai camera aerisita si sa fi baut un ceai linistitor. Foarte important: in camera nu trebuie sa existe calculator sau televizor.
2. Fumatul
Tigara contine o multime de substante nocive, printre care si monoxidul de carbon, care scade fluxul de oxigen la nivelul tesuturilor. Iata de ce marii sportivi nu fumeaza!
3. Sedentarismul
Statul degeaba chiar oboseste, spune o expresie stiintific adevarata. Adoptarea unui stil de viata activ creste si energia din organism, eliminand oboseala. Se stie ca persoanele care fac miscare au un tonus mai bun, atat fizic, cat si mental. Sportul creste fluxul de sange oxigenat la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivel cerebral si creste capacitatea de concentrare.
4. Depresia
Stresul este tot mai prezent in viata noastra si rolul sau in aparitia oboselii cronice nu trebuie neglijat. Pentru unele persoane insa, problema psihica poate fi mai grava. Astfel, starea de oboseala prelungita poate fi primul semn care anunta o depresie.
5. Medicamentele
Antidepresivele si betablocante (recomandate celor cu hipertensiune arteriala sau cu migrene) te sug de energie. Antivomitive, cum este metoclopramidul, iti pot incetosa gandirea si pot provoca o stare de somnolenta.
6. Hipotiroidismul
Afectiunea se asociaza frecvent cu oboseala din cauza carentei de hormoni tiroidieni.
7. Bolile cronice
Acestea obosesc organismul prin mecanisme diferite, dar toate ii epuizeaza resursele.
8. Apneea in somn
Este vorba de o tulburare nocturna, care consta in pauze in respiratie ce scad calitatea somnului si, deci, capacitatea organismului de a se reface
9. Anemia
Te lasa fara energie prin deficit de hemoglobina, proteina de care se leaga oxigenul in sange pentru a ajunge la celule.
Sursa: lyla.ro.
Adauga un comentariu