Actualitate

Teapa uriasa luata de Fisc. Faliment de milioane de euro la firma unui politician

Publicat: 04 ian. 2016
1

@ Societatea comerciala a fost implicata in mai multe scandaluri financiare @ Firma va fi radiata, desi nu si-a achitat datoriile catre bugetul statului

Faliment de milioane de euro la firma unui politician. Firma a fost implicata de-a lungul timpului in scandaluri financiare legate de modul de cheltuire a unor bani publici. Intrata in faliment in urma cu mai putin de un an, aceasta societate comerciala de care se leaga numele unui politician cunoscut din zona Pascani, Petrica Dascalu, in prezent consilier judetean PNL, va fi radiata, desi are datorii uriase catre bugetul statului si partenerii de afaceri. Este vorba despre SC Gazpro SRL din Pascani. Prin urmare, societatea va disparea, in conditiile in care nu si-a achitat datoriile uriase catre bugetul statului. Astfel, Directia Regionala de Finante are de recuperat de la aceasta societate comerciala 6.316.851 lei, adica aproape 1,5 milioane euro. Valoarea totala a datoriilor societatii este de 6.584.008 lei si asta deoarece, in tabelul creditorilor, pe langa Fisc au mai fost inscrise si banci sau alte societati comerciale, a caror directori sau patroni au ramas cu buzele umflate de pe urma acestui faliment. Astfel, Unicredit Bank SA are de recuperat 174.950 lei, Banca Comerciala Romana – 66.180 lei, Eon Energie Romania SA – 6.935 lei, Black Sea Suppliers SRL – 19.090 lei.

Citeste si: Plangere penala impotriva afacerilor liberalilor din Pascani – FOTO

Din momentul in care a intrat in faliment, lichidatorul judiciar a incercat sa plateasca datoriile firmei din vanzarea bunurilor din patrimoniu. In patrimoniul societatii s-au gasit trei autoturisme vechi, care nu au putut fi vandute. In consecinta, lichidatorul a trecut la urmatoarea etapa din procedura, si anume la executarea averii administratorului societatii comerciale. Astfel, in perioada urmatoare se va judeca la Tribunalul Sindic cererea de angajare a raspunderii patrimoniale, depusa impotriva lui Mihai Dascalu in calitate de administrator al SC Gazpro SRL. Potrivit unor surse, Mihai Dascalu este ruda de gradul 1 cu Petrica Dascalu si se pare ca acesta ar fi chiar fiul politicianului. De altfel, potrivit Registrului Comertului, capitalul social al firmei a fost detinut in proportie de 99.7 la suta de Mihai Dascalu.

Constatarea Camerei de Conturi

De-a lungul timpului, presa ieseana a mentionat aceasta firma in scandaluri legate de modul in care au fost atribuite contracte finantate cu bani publici. Se preciza ca, firma Gazpro a incheiat contracte cu mai multe institutii conduse de membri ai PNL, tocmai datorita faptului ca firma era controlata din umbra de Petrica Dascalu. In anul 2014, Camera de Conturi a constatat ca firma Gazpro a incasat nejustificat o suma de bani de la Primaria Pascani, condusa de liberalul Grigore Craciunescu. Firma Gazpro obtinuse un contract pentru amenajarea unei baze sportive in satul Blagesti. „Nu au fost finalizate si valorificate rezultatele actiunii de inventariere a lucrarilor. Nu au fost inventariate in vederea stabilirii si intinderii eventualelor prejudicii”, se arata in raportul Curtii de Conturi, in capitolul care se refera la aceasta chestiune. S-a putut constata ca s-au facut plati nejustificate catre aceasta firma, in valoare de 50.000 lei.

Comentarii
Adauga un comentariu