Eveniment-Social

Teatrul National Iasi, premiat la UNITER – UPDATE FOTO, VIDEO

Publicat: 10 mai 2016
1
UPDATE 9:26 – „Un valoros si binemeritat premiu UNITER a revenit Nationalului iesean aseara, pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea: premiul pentru Cea mai buna scenografie, acordat scenograful Adrian Damian pentru spectacolul Cantareata cheala(regia: Radu-Alexandru Nica, scenografia: Adrian Damian, miscarea scenica: Florin Fieroiu, muzica originala: Vlaicu Golcea, light design: Lucian Moga). Din distributie: Emil Coseru, Tatiana Ionesi, Horia Verives, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Dumitru Nastrusnicu. Premiera spectacolului a avut loc pe 14 noiembrie, in aceasta stagiune, la Teatru³. Spectacolul se va juca pe 13 mai, de la ora 19.00, la Teatru³.
Dupa terminarea Facultatii de teatru  si televiziune din Cluj-Napoca, sectia actorie, Adrian Damian si-a continuat studiile la U.N.A.T.C Bucuresti unde, in 2010, a absolvit si masteratul in scenografie. De la absolvirea facultatii a semnat numeroase scenografii in teatre profesioniste, cautand tot timpul expresivitatea spatiului in raport cu actorul. A reusit sa gaseasca mijloacele plastice prin care sa releve nuante pe care actiunile sau cuvintele nu pot sa le redea. Scenograful Adrian Damiana a mai colaborat cu Teatrul National Iasi in 2013, cand a realizat decorul spectacolului Domnul Swedenborg vrea sa viseze(scenariul dramatic si regia artistica: Mihai Maniutiu). Acesta este spectacolul la care m-am indragostit de Sala Teatru³ in care revin tot timpul cu placere, marturisea Adrian Damian in conferinta de presa de dinaintea premierei Cantareata cheala. Cu Domnul Swedenborg vrea sa viseze, Nationalul iesean a obtinut premiul Cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2013.
Avem in vedere o reasezare a povestii intr-un context care e intr-un alt fel de absurd decat a fost creat indeobste, adica mai putin exhibit prin mijloace vadit teatrale. Daca pana de curand percepeam teatrul absurdului ca generand un sentiment fundamental coplesitor, ca pe un urlet de disperare in spatele rasului, mi-am dat seama ca lucrurile nu stau neaparat asa sau ca nu e neaparat obligatoriu sa fie prezentate in acest mod al absurdului, lucrurile pot fi pe de o parte mai lesne asimilate de publicul actual, iar pe de alta devin astfel chiar mai cutremuratoare. Cand anormalul se insinueaza discret, escamotat, in normalitate, confundandu-se aproape, atunci sansele de expiere sunt si mai mici. Ne-am propus deci sa construim un spectacol ca un soi de „apocalipsa vesela”, punand accentual mai degraba pe ultimul cuvant din sintagma, nepierzand insa nicio clipa din vedere fiorul omniprezent al primului.(Radu-Alexandru Nica, Cantareata cheala)”, arata reprezentantii TNI intr-un comunicat oficial.
 

STIRE INITIALA – Ieri, 9 mai, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea a avut loc Gala Premiilor UNITER, eveniment ajuns la cea de-a XXIV-a editie. Juriul de nominalizari a fost alcatuit din criticii de teatru Claudiu Groza, Doina Papp si Cristina Rusiecki. Juriul final, care a desemnat castigatorii, a fost format din Alice Georgescu – critic de teatru, Mircea Morariu – critic de teatru, Ozana Oancea – actrita, Viorica Petrovici – scenografa, Alexa Visarion – regizor.

Premiul pentru cea mai buna scenografie a fost obtinut de Adrian Damian, pentru spectacolul „Cantareata cheala„, regizat de Radu Nica si prezentat la Teatrul National „Vasile Alecsandri” (TNI) din Iasi. O nominalizare a primit si Bobi Pricop, pentru regia spectacolului „Pisica verde”, scenografia Irina Moscu, prezentat la Teatrul „Luceafarul” din Iasi. Ieseanul Marius Manole a fost premiat pentru rolurile „Batranica apatica” si „Actorul”, din spectacolul „Intre noi e totul bine”, regia Radu Afrim, scenografia Irina Moscu, spectacol prezentat la Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti.
Adauga un comentariu