Hardware

Tegra 4, chipset-ul next-gen pentru tablete si telefoane

Publicat: 09 apr. 2012

Nvidia pregateste un chipset ultra-performant, dedicat tabletelor cu sistem Windows 8 si urmatoarea generatie de telefoane inteligente.

Tegra 4

Pe scurt, Tegra 4 se doreste a fi o versiune mai performanta a chipset-ului Tegra 3, disponibila in suficient de multe variante cat sa acopere o paleta variata de dispozitive si game de preturi.

Noul chipset foloseste aceiasi configuratie quad-core +1 introdusa de Tegra 3, dar cu nuclee de procesare ARM Cortex-A15, mai sofisticate si considerabil mai rapide decat cele bazate pe arhitectura Cortex-A9. In functie de categoria dispozitivului caruia ii este adresat, noul chipset poate functiona la o frecventa cuprinsa intre 1.2 si 2 GHz.

Conform primelor informatii inca neconfirmate oficial, alaturi de cele trei versiuni Tegra 4 echipate cu nuclee Cortex-A15, Nvidia va adauga in oferta si o variatie echipata cu nuclee Cortex A-9, similare celor incluse in actualul chipset Tegra 3. Chipset-ul cu nume de cod SP3X are aceiasi configuratie quad-core +1 si frecvente de functionare de 1.2 – 2 GHz, dar este adresat dispozitivelor smartphone si tablete de dimensiuni reduse, constranse din punct de vedere al consumului de energie si capabilitatile sistemului de racire.

Nvidia Tegra 4

Variatiile mai performante, T40 si T43, sunt rezervate tabletelor si alte produse considerate varf de gama, pentru care maximizarea performantelor este prioritara.

Versiunea AP40 a chipset-ului Tegra 4 va fi intalnita pe o oferta variata de tablete mainstream, functionand la frecvente cuprinse intre 1.2 si 1.8 GHz.

Primul pe lista in calendarul de lansare este chipset-ul Tegra 4 T40, instalat confortabil la inima unei tablete de top, planuita pentru prima parte a anului viitor. Celelalte trei variatii – T43, AP40 si SP3X – vor veni abia spre jumatatea lui 2013, pensionand in cele din urma vechiul chipset Tegra 3.

Chiar daca este disponibil deja de ceva vreme, nucleul Cortex-A15 a ratat rolul principal in configuratia lui Tegra 3 din pricina consumului de energie mult prea mare si complicatiile date de caldura excesiva pe care o genera in configuratie quad-core. Din cauza acestor limitari, nucleul Cortex-A15 este folosit momentan doar pentru configuratii dual-core, cum este chipsetul OMAP 5 produs de Texas Instruments.

Daca Nvidia a reusit sa depaseasca aceste dificultati, tinand consumul de energie si temperaturile sub control, chipset-ul Tegra 4 cu nuclee Cortex-A15 promite sa straluceasca la inima tabletelor de ultima generatie si sisteme de tip ultrabook, livrate cu Windows 8 pentru dispozitive ARM.

Adauga un comentariu