Secretele istoriei

Teiul lui Eminescu, urmas al codrului de la Copou

Publicat: 30 aug. 2013
3
Copoul este principala atractie a iesenilor, dar si a celor care viziteaza orasul. Teiul lui Eminescu, din Parcul Copou, constituie o prima atractie turistica.
Se spune ca poetul sedea deseori la umbra teiului si scria poezii. Si astazi parca se mai aud pasii eternului indragostit, rostind, in linistea serii, soapte de iubire frumoasei Veronica, scriu cei de la ziare.com.
Parcul s-a infiintat in 1835, sub domnia lui Mihail Sturdza.

Initial, locul a fost ales pe ulita Podul Verde, pentru ca mai apoi, parcul sa fie extins si iluminat cu felinare.

Despre teiul lui Eminescu se spune ca este urmas al codrului de la Copou. In momentul in care a fost amenajata gradina publica, pentru ca era asa de frumos, teiul a fost lasat in picioare, desi nu se inscria pe axa centrala aparcului.
De vreme indelungata, Teiul lui Eminescu este un simbol al Iasului si un loc de pelerinaj pentru indragostiti. De-a lungul anilor, Teiul a fost lovit de trasnete si rupt de furtuni. De aceea i s-a aplicat o plomba de beton in jurul trunchiului, din pricina careia risca sa se usuce.
Miraculos, din crengile sale au coborat radacini, pe langa plomba de beton, care s-au infipt in pamant.Adauga un comentariu