Securitate

Telefoanele mobile, mai afectate de malware decat computerele

Publicat: 31 aug. 2011

In ultimii doi ani, amenint?rile informatice care vizeaz? telefoanele mobile au inregistrat o dezvoltare spectaculoas?, echivalent? cu 40 de ani de evolutie in domeniul amenint?rilor pentru PC-uri, este opinia expertilor Bitdefender, formulata intr-un comunicat de presa.

Pericolul vine prin bresele de securitate ce pot fi create in cnexiunea de internet, accesul rapid la retelele sociale si serviciile de multimedia.

SMS-ul cu suprataxa

Cand au aparut initial, in 2010, amenintarile informatice pentru telefoane mobile aveau o schema extrem de simpla car ese manifesta prin expedierea unui SMS catre un numar cu suprataxa.

„Virusul” se propaga printr-un player, un joc sau o aplicatie. Mia grav este ca mesajele se expediau fara notificarea posesorului.

Furtul informatiilor confidentiale

Pasul urmator a fost reprezentat de obtinerea de informatii confidentiale. Chiar daca e vorba despre localizare prin GPS, contacte, procedura este aceeasi.
Amenintarea trebuie sa fie instalata manual de utilizator, iar parcursul informatiilor este unidirectional, de la telefonul compromis la hacker. Cel putin hackerul nu are controlul asupra terminalului.

Controlul deplin

A treia etapa este cea mai importanta deoarece fluxul de informatii devine bidirectional. Odata ce amenintarea a fost instalata, hackerul are acces deplin la terminal, cu drepturi de administrator.

Aici intra si activitatile de tip botnet. telefoanele infectate sunt incluse intr-o retea din care se lanseaza atacuri informatice. De asemenea, codurile unice ale terminalelor, localizarea geografica si alte informatii confidentiale sunt folosite de la distanta pentru a sustrage bani sau a realiza apeluri ori expedieri de SMS-uri catre anumite numere.loading...

Adauga un comentariu