Eveniment-Social

Telenovele „ca-n viata” la comisia pentru protectia minorilor

Publicat: 07 iul. 1999

•Copii sint traumatizati de proprii parinti

In cadrul intrunirii de ieri, membrii comisiei judetene pentru protectia minorilor s-a confruntat cu 7 cazuri a unor copii aflati in dificultate.
In 1996, Alexandru Florin Tesoiu, acum in virsta de 5 ani, a fost abandonat, de catre mama sa, la bunici. Intre timp, Simona Tesoiu a nastere altui copil. Din cauza concubinului, care nu-l accepta pe Florin, Simona a fost nevoita sa renunte la primul sau copil si sa-l cedeze in plasament familial la bunici.
Nascuta in Ungaria, in 1989, Crina Adriana Nemes s-a trezit fara ambii parinti. Mama sa, Floarea Fechete a decedat in 1993, iar tatal sau nu a fost gasit nici in evidenta populatiei din Ungaria si nici in Romania. Singura solutie a fost plasamentul la Marieta Muraru, fosta soacra. Dupa despartirea de Gheorghe Nemes, Floarea s-a casatorit cu Ion Muraru.
Un alt caz inregistrat la comisia judeteana a fost si al baietului de numai o luna, Gabriel Stoica. Din nefericire, Gabriel s-a nascut cu o malformatie de cord. Mama sa, care are doar 19 ani, este diabetica. Aceasta locuieste intr-o garsoniera cu alte 6 persoane. Comisia a decis internarea la Centrul de plasament nr.1.
O situatie deosebita o are si Geanina Ursache de 7 ani. Mama, Margareta Ursache, de meserie „boschetarita”, a abandonat-o la nastere. Geanina a fost internata in Centrul de plasament Bucium. Ulterior, Margareta si-a intetit vizitele la camin si chiar a obtinut avizul pentru a-si lua, temporar, copila „acasa”. Aceasta dragoste subita a avut drept scop cersitul, pentru ca Geanina era pusa sa cerseasca pentru mama ei. Pentru a nu mai avea probleme de acest gen, comisia judeteana pentru protectia minorilor a hotarit internarea Geaninei la Centrul de plasament Halaucesti.
Nerezolvat, deocamdata, a ramas cazul Ioanei Alina Bauman, in virsta de un an si jumatate. Tatal a decedat in acest an in Turcia, iar mama este fara nici un „capatii”. Ea a cerut fetita in plasament la mama sa, comisia nu a dat curs acestei cereri pentru ca a considerat ca interesul celor doua femei il reprezinta banii, care i-ar obtine de la stat pentru intretinere, si nu soarta Ioanei.
In fata comisiei, gemenele Paula si Liliana Catarama, in virsta de 10 ani, si-au pus in dificultate mama naturala. Institutionalizate de la nasterea lor in Centrul de plasament Halacesti, fetele au refuzat sa fie externate, pe motiv ca nu-si cunosc mama. Aceasta mai are 10 copii, din care 7 sint casatoriti.
Ultimul caz prezentat comisiei a fost al baietelului Marian Feraru, de 10 ani. Acesta a fost dat in plasament familial, in luna martie, asistentei maternale Titela Stefanache. Din cauza firii dificile, asistenta a renuntat la Marian. El a fost internat intr-un centru de plasament din Iasi.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu