Eveniment-Social

Temperaturile scazute fac victime! Oameni ai strazii au fost adusi de urgenta la spital

Publicat: 19 nov. 2018
1

Noile cazuri de hipotermie aparute la Spitalul "Sfantul Spiridon" ingreuneaza munca medicilor. Frigul din ultimele zile face din ce in ce mai multe victime in randurile persoanelor fara adapost, iar medicii fac eforturi uriase pentru a le salva viata.  S-au inregistrat cinci cazuri de hipotermie la Spitalul "Sf. Spiridon", numai in ultimele doua saptamani, medicii fiind in stare de alerta deoarece victimele sunt persoane ale strazii.

"In cursul saptamanii trecute, la Unitatea de Primire Urgente a sosit un barbat de 62 de ani cu hipotermie usoara, avand temperatura corpului de 33.2 grade si circulatia sanguina intrerupta intr-un membru. Pacientul a fost internat si este sub supraveghere medicala. Un alt caz de hiportemie usoara a fost sesizat saptamana aceasta – un barbat de 55 de ani care a fost si agresat fizic. Acesta prezenta o contuzie toraco-abdominala si degeraturi, fiind ingrijit si transportat catre adapostul C. A.Rosetti", a precizat prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.

Citeste si: Dupa un inceput de an dificil, statisticile s-au imbunatatit! Cate transplanturi renale s-au efectuat pana in prezent

La Spitalul "Sf. Spiridon", un alt caz in curs de investigatie s-a inregistrat zilele trecute. Un barbat de aproximativ 40 de ani, caz social, sosit la urgente cu hipotermie severa, avea temperatura corpului de 27 de grade.

O alta persoana de sex masculin, in varsta de 73 de ani, fara casa, a fost gasita de medicii de pe ambulanta cu temperatura corpului de 23 de grade, in zona Hala Centrala. Barbatul prezenta etilism acut si ciroza. A fost incalzit si va fi internat la Clinica 1 Medicala, conform spuselor medicilor.

"Ultimul caz de saptamana aceasta este un barbat de 42 de ani, caz social, gasit de ambulanta in strada cu temperatura corpului de 25 de grade. Barbatul avea amputatie de antepicior bilateral de la degeraturi, din anii anteriori, si consumase bauturi alcoolice. A fost tratat, incalzit si este constient", a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.

Vremea in judetul Iasi nu va face mai usoara munca medicilor, urmand temperaturi si mai scazute intre 1 si -10 grade Celsius. Medicii se pregatesc ca numarul pacientilor cu hipotermie sa creasca si fac pregatirile necesare pentru a face fata urmatoarelor urgente.

Anul trecut s-au inregistrat doua decese printre cazurile de hipotermie aparute la spitalul "Sf. Spiridon" – doi barbati, unul de 55 de ani si celalalt de 59.

Medicii trag un semnal de alarma catre toate persoanele care sesizeaza un astfel de caz si ii incurajeaza sa acorde primul ajutor inainte de transportarea lui la spital. In aceasta situatie, primul ajutor inseamna incalzirea victimei prin scoaterea ei din mediul care a provocat hipotermia, iar mai apoi administrarea de bauturi calde, dar numai in cazul in care victima nu prezinta varsaturi si este constienta. Acestia sfatuiesc cetatenii sa isi acopere extremitatile si sa fie in permanenta in apropierea locurilor calde in astfel de perioade.

Boca Elena

Adauga un comentariu