Destinatii turistice

Templul Ursitelor

Publicat: 03 ian. 2012
9

Templul Ursitelor este o manastire rupestra situata la Sinca Veche, la 45 de kilometri de Brasov si 22 de Fagaras. Manastirea este sapata in piatra (stanca), se presupune ca are o vechime de 7000 de ani si ca apartine aceleiasi civilizatii care a intemeiat Templul Alb din Insula Serpilor (teorii nedovedite stiintific –Sinca Veche apare in acte incepand cu secolul al XII-lea si este cunoscuta gratie istoricului si filologului roman Gheorghe Sincai, a carui familie isi avea radacinile in aceasta zona). Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie, iar versiunea cea mai des intalnita accepta ca an al aparitiei 1742, moment cand bisericile ortodoxe sunt interzise si se considera ca grota a fost folosita drept loc de refugiu pentru calugarii ortodocsi din Ardeal ce erau obligati sa treaca la catolicism. Dat fiind faptul ca Sinca a fost o localitate la granita istorica dintre Tara Romaneasca (apoi Romania) si Imperiul Habsburgic, aceasta a avut o istorie napastuita, influentata de comunitatile care s-au perindat in timp pe aici.

In interior se afla cateva incaperi de cult decorate cu altare cu sculpturi ciudate. Din cele 9 incaperi sapate si unite prin galerii, au mai ramas doar cateva, restul fiind surpate datorita activitatii cautatorilor de comori.

Legenda spune ca prin turnul din interior, ce seamana cu o turla fara acoperis si are o inaltime de 10 metri, ar cobori energiile pozitive si ca dedesubt, in pamant, ar exista un tunel de comunicare pana la Cetatea Rasnovului. Inscriptiile, desi nu au fost niciodata datate, ridica semne de intrebare in legatura cu originile locasului, un perete al manastirii fiind decorat cu Steaua lui David avand desenat in interior simbolul Yin-Yang.

Pasionatii de fenomene paranormale spun ca aici ar fi un nod energetic,care explica anumite fenomene bizare, precum aparitia pe pelicula fotografica sau pe banda camerelor de filmat a unor sfere de lumina in fata pesterii. Se vorbeste despre un cristal stralucitor, care apare deseori si ca cine doarme macar cateva minute in templu sau in apropierea lui capata forte noi si devine mai puternic.
Adauga un comentariu