Mozaic muzical

Tenorul Corneliu Murgu a murit. A avut o carieră răspândită pe cinci continente

Publicat: 27 apr. 2021
Corneliu Murgu cu o privire serioasa in tinerete
Tenorul Corneliu Murgu a murit

Tenorul Corneliu Murgu a murit la vârstă de 73 de ani. Fostul director  general al Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT) s-a stins din viață în ziua în care ONRT aniversează 74 de ani de la primul spectacol al instituţiei, “Aida”, de Giseppe Verdi.

Tenorul a condus Opera din Timișoara timp de 19 ani.

Corneliu Murgu a murit

Cariera lui Corneliu Murgu a fost una extrem de spectaculoasă și răspândită pe cinci continete. Şi-a continuat studiile de specialitate începute în ţară la una dintre cele mai înalte şcoli de canto – Conservatorul din Florenţa, perfecţionându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco.

Rezultatul acestor instruiri de excepţie s-a concretizat prin obţinerea unor importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) şi la Treviso (1978), dar mai ales prin contracte cu cele mai renumite opere italiene: Roma, “La Fenice”, “Terme di Caracalla”, “Giuseppe Verdi” din Trieste, Arena din Verona şi altele.

Calitatea vocală excepţională l-a recomandat pentru rolurile repertoriului spinto cum ar fi Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio şi Otello.

După debutul în rolul Riccardo din “Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în SUA, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver.

Cine a fost Corneliu Murgu

Fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.

În perioada mandatului de director general al ONRT (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituţiei şi a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internaţional “Timişoara Muzicală”, a pus bazele Festivalului de operă şi operetă în aer liber, a înscris instituţia în Asociaţia “Central & Estern Europeeans Contries”, a organizat la Timişoara o ediţie a renumitului Concurs Internaţional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituţiei solişti, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internaţional.

De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timişorene în Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria etc.

Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată, a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de “Cavaler” de către preşedintele României. În anul 2001 i s-a acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Timişoara.

“Aceste repere, alături de eleganţa sa aristocratică caracterizează o personalitate şi un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul Corneliu Murgu va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult.

Îi vom păstra cu toţii o caldă şi neştearsă amintire. Condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în comunicatul ONRT.

Actorul Gheorghe Dănilă a murit

La începutul lunii martie, Teatrul de Comedie din București a făcut tragicul anunț potrivit căruia actorul Gheorghe Dănilă a murit.

„Nu întotdeauna avem puterea să transformăm în zâmbet ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Astăzi ne-am întristat la aflarea veștii că actorul Gheorghe Dănilă s-a stins din viață”, se spunea în mesajul publicat.

O altă veste tristă din lumea teatrului a venit la începutul acestui an, atunci când actrița Valeria Gagealov s-a stins din viață. Actriţa se afla în stare gravă de la începutul lunii februarie, după ce s-a infectat cu noul coronavirus, potrivit Antena 3.

Astăzi, o altă veste a tristă a zguduit din temelii lumea culturală din România. Tenorul Corneliu Murgu a murit la vârstă de 73 de ani.

Dumnezeu să îi odihnească!

Adauga un comentariu