Boli si tratamente

Tensiunea arterială crescută: care sunt cauzele

Publicat: 01 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tensiunea arterială crescută care sunt cauzele
Tensiunea arterială ridicată este tensiunea arterială excesivă în artere

Tot mai multe persoane au tensiune arterială crescută. Dar trebuie sa stim ca este posibil să acționăm asupra anumitor cauze ale acestei boli. Urmărirea greutății și a dietei este o modalitate bună de a preveni bolile cardiovasculare! Hipertensiunea arterială are multe cauze. Anumiți factori, cum ar fi vârsta sau moștenirea genetica, nu pot fi modificați. Cu toate acestea, toată lumea își poate monitoriza greutatea și dieta. Care sunt cauzele tensiunii arteriale crescute!

Îmbătrânirea, primul factor de hipertensiune

Tensiunea arterială ridicată este tensiunea arterială excesivă în artere. În timp, întregul sistem cardiovascular suferă și frecvența bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral crește.

Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, sistemul arterial își pierde flexibilitatea. Arterele fiind mai rigide, tensiunea arterială crește mecanic. Femeile observa adesea creșterea tensiunii arteriale în timpul menopauzei. De aceea, screening-ul este deosebit de important.

La măsurarea tensiunii arteriale, rezultatul nu trebuie să depășească în medie 135/85 milimetri de mercur (mmHg), după trei măsurători dimineața, trei măsurători seara, timp de trei zile. Pe măsură ce îmbătrânim, prima citire (presiunea sistolică sau SYS pe monitorul tensiunii arteriale) crește. Prin urmare, se acceptă faptul că la persoanele peste 80 de ani, pragul care nu trebuie depășit este de 145/85.

Aport mare de sare

Sarea consumată excesiv (mai mult de 12 grame pe zi) poate crește tensiunea arterială (+1 mmHg de tensiune arterială SYS pentru 1 gram de sare în exces pe zi). Aveți grijă, este ascunsă peste tot: în pâine, mezeluri, brânză, pește afumat, sosuri de soia etc.

Din motive încă necunoscute, doar 40% dintre persoanele hipertensive vor scădea tensiunea arterială prin reducerea sării din dieta lor. Dacă tensiunea arterială nu a scăzut suficient după ce s-a consumat mai puțină sare timp de una până la două săptămâni, este necesar un tratament medicamentos.

Kilograme în plus

Supraponderabilitatea este un factor care promovează tensiunea arterială crescută. Pierderea kilogramelor în plus poate fi uneori suficientă pentru a reveni la tensiunea arterială normală. Pierderea în greutate este foarte adesea benefică pentru hipertensiunea arterială. Pierderea a 5 kg scade tensiunea arterială sistolică cu 5mmHg. Acest lucru este cu atât mai important cu cât supraponderalitatea este adesea asociată cu alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi colesterolul ridicat și diabetul.

Părinți hipertensivi

Ereditatea este un motiv important pentru dezvoltarea hipertensiunii. O persoană ai cărei părinți au fost diagnosticați cu hipertensiune în jurul vârstei de 40-45 de ani ar trebui să fie extrem de vigilentă și să-și monitorizeze cu atenție tensiunea arterială de la vârsta de 20 de ani.

Boală de rinichi

Una dintre funcțiile rinichilor este de a regla apa și sarea din organism. Prin urmare, o disfuncție va duce la creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru trebuie monitorizat în special în cazurile de boli de rinichi. O problemă cu glandele suprarenale poate avea, de asemenea, un impact. Un pacient cu hipertensiune, al cărui test de sânge arată o scădere a nivelului de potasiu, ar trebui să vorbească cu cardiologul său și să efectueze un consult pentru a căuta o cauză suprarenală.

Tutunul creste tensiunea arterială

Tutunul acționează asupra calibrului vaselor de sânge. Tensiunea arterială rămâne moderat crescută timp de douăzeci de minute după o țigară. Prin urmare, tutunul nu este direct responsabil de hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, acesta nu este un stimulent pentru fumat!

Stresul: un factor unic în hipertensiune

Faptul de a fi îngrijorat, stresat determină creșterea tensiunii arteriale. Acesta este motivul pentru care o singură măsurare a tensiunii arteriale nu este suficientă pentru a pune un diagnostic de hipertensiune. Pentru a avea o imagine corectă a tensiunii arteriale, trebuie să repetați măsurătorile în mod regulat și să luați in considerare media a peste 12-18 măsurători.

Adauga un comentariu