International

Tensiuni uriase intre Kosovo si Serbia! Masuri fara precedent luate de kosovari

Publicat: 22 nov. 2018
1

Kosovo a impus taxe vamale de 100% asupra importurilor din Serbia si Bosnia-Hertegovina, acuzand Guvernul de la Belgrad ca este responsabil de esecul incercarii Pristinei de a adera la Interpol, organizatia internationala de cooperare a fortelor de politie, informeaza postul BBC News preluat de mediafax. Serbia a avertizat ca decizia va conduce la blocarea comertului bilateral, iar Uniunea Europeana a indemnat la revocarea imediata a masurii. Tensiunile intre Pristina si Belgrad s-au amplificat dupa ce Kosovo a impus, la 6 noiembrie, taxe vamale suplimentare de 10% pentru importurile din Serbia si Bosnia-Hertegovina, sustinand ca cele doua state duc o "campanie agresiva" impotriva Pristinei.

Dupa ce Adunarea Generala a Interpolului a respins marti solicitarea de aderare a statului Kosovo, a treia de cerere de acest fel in ultimii trei ani, Pristina a acuzat Serbia de coordonarea unei "campanii acerbe" impotriva ideii de normalizare a relatiilor cu fosta provincie sarba. Potrivit unor surse, Kosovo ar fi cheltuit 1,2 milioane de euro pentru lobby in favoarea aderarii la Interpol. Se crede ca Serbia se opune aderarii statului la Interpol de teama ca Pristina ar putea sa solicite arestarea liderilor militari sarbi suspectati ca ar fi comis crime de razboi in perioada razboiului din 1998-1999.

Kosovo importa anual bunuri din Serbia in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, astfel ca blocarea comertului bilateral va afecta semnificativ economia ambelor state. Fosta provincie sarba Kosovo si-a declarat independenta la aproape un deceniu dupa un conflict de doi ani intre fortele sarbe si separatistii albanezi, in cursul carora au fost comise numeroase atrocitati de ambele parti. Independenta fostei provincii sarbe a fost recunoscuta de 115 tari, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care pana in acest moment nu au recunoscut independenta Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia si Romania.
 

Comentarii
  • O enclava a criminalilor, unde conducerea practica traficul de organe umane si droguri, doreste sa fie parte a celor mai onorabile organisme internationale? Suntem datori sa fim alaturi de fratii nostrii sarbi asa cum a fost si Mircea cel Batran in batalia dreptatii de la Kosovopolje.

Adauga un comentariu