Actualitate

Tentativa de lovitura de stat din Turcia a esuat. 66 de oameni au murit la Ankara si Istanbul

Publicat: 16 iul. 2016
1

Cel putin 60 de oameni si-au pierdut viata la Ankara si sase la Istanbul in tentativa de lovitura de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, dupa ce au fost ranite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Erdogan, care se afla in vacanta la Marea Egee cand a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul in cursul noptii si a aparut pe posturile de televiziune inconjurat de sustinatori, pe aeroportul pe care rebelii nu au reusit sa il securizeze.

Tentativa de lovitura de stat a fost “un act de tradare”, iar cei responsabili vor plati un pret greu, le-a spus el ulterior reporterilor, intr-o conferinta de presa convocata in graba. El a precizat ca au inceput deja arestari in randul ofiterilor si ca acestea vor permite o curatare a armatei. Mai mult, el sustine ca a fost vizat de o tentativa de asasinare si a anuntat ca hotelul in care fusese cazat a fost bombardat.

Focuri de arma si explozii au zguduit atat Istanbulul, cat si Ankara, dupa ce soldatii pucisti au ocupat pozitii strategice in ambele orase.

“Pare o lovitura de stat relativ bine orchestrata de o parte semnificativa a armatei, nu numai de cativa colonei. Au controlul asupra aeroportului (…) Controleaza mai multe puncte strategice din Istanbul. Tinand cont de amploarea operatiunii, este greu de crezut ca se vor opri inainte sa reuseasca”, a declarat un inalt oficial european care monitoriza situatia.

Un diplomat UE, care lua cina cu ambasadorul turc intr-o capitala europeana cand acesta a fost anuntat de evenimentele de la Ankara si Istanbul, a avertizat ca situatia este grava. “In mod clar nu este un puci de tinichea. Ambasadorul turc era clar socat si a luat lucrurile foarte in serios”, a spus diplomatul. “Indiferent cum vor arata lucrurile dimineata, va avea implicatii puternice pentru Turcia. Nu a venit din neant”, a adaugat el.

Lovitura de stat a inceput cu avioane de lupta si elicoptere care au survolat Ankara, in timp ce trupele au inceput sa inchida podurile peste Bosfor, care leaga partea europeana si cea asiatica a Istanbulului.

Un comandant militar turc a anuntat ca avioane de lupta au doborat un elicopter folosit de pucisti deasupra Ankarei. Agentia de presa Anadolu, apropiata regimului, a anuntat ca 17 politisti au fost ucisi cand sediul fortelor speciale, unde se aflau, a fost bombardat.

Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, si au anuntat impunerea legii martiale si a unor restrictii de circulatie. Un moderator a citit un comunicat in care Guvernul era acuzat de erodarea democratiei si a statului de drept laic. Tara va fi condusa de un “Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranta populatiei, se adauga in comunicat.

La scurt timp dupa aceea, TRT si-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluata dupa cateva ore, cand manifestanti i-au dat afara pe militari. Jurnalistii au povestit apoi ca au fost tinuti ostatici.

Intre timp, jurnalistii Reuters au vazut circa 30 de militari rebeli predandu-se, dupa ce au fost inconjurati de politisti inarmati, in piata Taksim din centrul Istanbulului. Ei au fost luati in dube ale politiei, in timp ce avioane de lupta survolau zona la altitudine joasa. Zgomotul provocat de ele, similar unor explozii, a zguduit cladirile din jur si a dus la spargerea mai multor geamuri.

Adauga un comentariu