National

Teodor Atanasiu, despre pensiile parlamentarilor: PNL va anula legea cand va avea majoritate in Parlament

Publicat: 18 iun. 2015
1

PNL va anula pensiile speciale pentru parlamentari cand va avea majoritate in Parlament, aceasta categorie fiind singura care beneficiaza atat de pensie speciala, cat si de pensie stabilita in baza contributiei la buget, declara prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu.

Atanasiu a spus, joi, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca legea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezinta „o inconsecventa in ceea ce priveste criteriile juste de acordare a pensiilor”.

Citeste si Suspiciuni de blat PSD-PNL pe legea pensiilor speciale

„Daca vreau sa dau pensii pe baza de contributivitate, dau la toata lumea asa. Daca vreau sa dau pensii speciale, dau la toata lumea asa. Dar parlamentarul ia si una si alta. Adica pentru tot ce inseamna serviciul parlamentarului inainte de a ajunge in Parlament ia pe baza contributiei, iar ca parlamentar ia un spor in functie de numarul de mandate. Parlamentarul este singurul cetatean al Romaniei care ia si pensie speciala si pensie pe baza de contributie. Ceilalti iau fie una, fie alta”, a spus Atanasiu.

Potrivit acestuia, PNL isi propune sa anuleze legea pensiilor speciale prin introducerea in Parlament a unui nou proiect legislativ.

„In politica PNL privind acordarea de pensii sunt prevazute si categoriile de pensionari care trebuie sa ia pensii speciale si categoriile de pensionari, marea majoritate a cetatenilor, care iau pensiile pe baza de contributie. Nu exista nicio categorie care sa le cumuleze pe amandoua. Deci clar vom anula”, a spus Atanasiu.

Citeste si Liberalul Andrei Chiliman, retinut de DNA

El a adaugat ca a nu accepta legea pensiilor speciale inseamna a veni cu un proiect de lege care sa il inlocuiasca pe cel actual, care „va trece cand PNL va avea majoritatea”.

Intrebat daca nu ar putea exista si varianta interventiei presedintelui pentru a opri legea pensiilor speciale, Atanasiu a raspuns ca nu trebuie sa se astepte de la seful statului sa dea o alta forma legilor, ci acest lucru trebuie asteptat de la Parlament.

Marti, Legislativul a aprobat cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „impotriva” si doua abtineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. PNL a propus vot nominal, dar aceasta propunere a fost respinsa, procedandu-se la vot deschis prin ridicare de mana.

Reprezentantii PNL au sustinut respingerea acestui proiect, in timp ce alesii PSD, UDMR, ai minoritatilor si PC au sustinut aprobarea sa.

Surse liberale sustin insa ca ar fi existat un blat intre PSD si PNL pentru asigurarea cvorumului de sedinta pentru ca legea pensiilor speciale sa poata trece. Au existat liberali care ar fi vrut sa paraseasca sala pentru a bloca adoptarea legii, insa decizia partidului a fost de a participa la sedinta si a vota impotriva.

Presedintele Klaus Iohannis declara miercuri, intrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, ca se va referi la aceasta chestiune dupa ce va primi de la Parlament legea si va face „o analiza profunda”. „Ma voi referi la aceasta chestiune dupa ce primesc de la Parlament legea si voi face o analiza profunda”, spunea presedintele Klaus Iohannis.

Citeste si Ion Brad, fost trezorier al PNL, a ajuns la DNA pentru audieri

Proiectul prevede ca parlamentarii beneficiaza de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Proiectul mai prevede ca deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmand sa fie in funtie de numarul de mandate. Potrivit proiectului, de aceasta indemnizatie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnari penale sunt exclusi de la aceasta indemnizatie.

Adauga un comentariu