Secretele istoriei

Teoria conspiratiei cu privire la sasinarea lui Martin Luther King

Publicat: 12 ian. 2015
3

Percy Foreman, avocatul lui James Earl Ray, a sustinut ca acesta era doar un tap ispasitor al unei conspiratii ce a condus la asasinarea pastorului Martin Luther King. Unul din argumentele sale a fost ca Ray a marturisit crima sub presiunea amenintarii cu pedeapsa capitala. Apoi a venit cu argumentul ca Ray, desi infractor, era doar un spargator de duzina, care nu mai avusese antecedente violente cu uz de arma. In fine, Ray era un borfas prea marunt, care nu dispunea de mijloacele necesare pentru a pune la cale un astfel de asasinat.

Vezi si Martin Luther King Jr surprins intr-o ipostaza inedita – FOTO

Doua teste balistice succesive au confirmat ca asasinatul a fost comis cu o arma de tip Remington Gamemaster, exact ca si cea apartinand lui Ray, fara insa a dovedi ca exact acea arma a fost utilizata. Martorii care se gaseau in motel in momentul crimei au afirmat ca focul de arma ar fi pornit dintr-o cu totul alta directie, un tufis din apropierea receptiei, taiat cateva zile dupa asasinat, si nu de la o fereastra a motelului. In 1997, fiul lui King, Dexter Scott King, s-a intalnit cu Ray, pentru a-l sprijini in vederea redeschiderii procesului. Doi ani mai tarziu, vaduva lui King, Coretta Scott King, impreuna cu restul familiei, au acuzat de conspiratie pe un anume Loyd Jowers, care impreuna cu alti conspiratori neidentificati, ar fi planuit asasinarea pastorului. Jowers a recunoscut ca ar fi primit 100 de mii de dolari pentru a pregati asasinarea pastorului.

Vezi si Educatia lui Martin Luther King Jr.

El era convins ca cel care l-a impuscat pe King a fost locotenentul Earl Clark de la politia din Memphis. Un juriu compus din 6 albi si 6 negri l-a gasit pe Jowers vinovat, impreuna cu alte agentii guvernamentale. In anul 2000, Departamentul de Justitie a reluat investigatiile privind afirmatiile lui Jowers, dar nu a gasit suficiente probe care sa dovedeasca vreo conspiratie guvernamentala. Raportul publicat cu aceasta ocazie a recomandat sa nu se reia investigatiile decat in urma unor fapte semnificative. In 2002, New York Times a publicat declaratiile unui preot, Ronald Denton Wilson, care afirma ca tatal sau, Henry Clay Wilson, l-ar fi impuscat pe King, datorita legaturilor acestuia cu Partidul Comunist din SUA, fara insa a aduce probe cat de cat semnificative in sprijinul afirmatiilor sale.

Adauga un comentariu