Stiri si curiozitati

Teorie CONTROVERSATA: Muntele Templului, distrus de… un cutremur

Publicat: 13 ian. 2015
3

Arheologul Shimon Gibson considera ca ramasitele de langa Zidul de Vest nu sunt urmare a actiunii romanilor, ci a unui cutremur. Arheologul considera ca un cutremur din secolul IV dupa Hristos, si nicidecum romanii, ar fi cauzat prabusirea Zidului.

Din cate se stie, de-a lungul partii de sud a Zidului de Vest, in Gradina Arheologica a Ierusalimului si Centrul Davidson, se afla o gramada de pietre gigantice. Pietrele au fost descoperite in timpul sapaturilor conduse de profesorul Benjamin Mazar, in anii 1970. Se credea ca aceste pietre ar fi fost rasturnate din partea de sus a Zidului de Vest – ridicat odata cu restaurarea inceputa in vremea lui Irod, a Muntelui Templului, in anul 19 inaintea erei noastre – cand romanii ar fi distrus Templul, in anul 70 era noastra, la sfarsitul primei Revolte evreiesti. Cu toate acestea, arheologul, conform publicatiei Haaretz, considera ca molozul nu a fost cauzat de romani, ci de un cutremur care a lovit Ierusalimul si regiunile din apropiere, in anul 363 dupa Hristos.

Vezi si Scafandrii au desoperit „metalul fabulos” al Antichitatii

Shimon Gibson, senior asociat la Institutul Albright si codirector al sapaturilor din Muntele Sionului, a prezentat recent cercetarile sale privind ramasitele Zidului de Vest, la Universitatea Bar Ilan. Gibson a comparat natura pietrelor rasturnate, printre care se afla si pietre ale stalpilor, cu cele ale stalpilor Bisericii Sfantului Mormant, ai Bisericii Mormantului Patriarhilor si ai Bisericii din Mamre, de langa Hebron. El sustine ca cei care au construit aceste structuri bizantine au imitat ceea ce au vazut la Muntele Templului, in 325 dupa Hristos, intr-un efort de a demonstra ca Crestinismul a urmat Iudaismului. Cum ar fi putut, altfel, constructorii secolului al IV-lea, sa fie capabili sa copieze aceste pietre ale Muntelui Templului, explica Gibson, daca ele nu s-ar mai fi aflat in picioare la acea vreme?

„Jumatate din Ierusalim a fost distrus in timpul acestei cutremur”, a spus Gibson, pentru Haaretz. „Sugerez ca zidurile Muntelui Templului s-au prabusit in acel timp. Modul in care sunt dispuse aceste pietre, sugereaza mult mai clar ca un cutremur a dus la distrugere, si nu omul. Sustin ca resturile provin din distrugerea cauzata in anul 363 era noastra”.

Profesorul Ronny Reich, care este co-director al sapaturilor din sudul Muntelui Templului, alaturi de profesorul Yaakov Billig, din anii 1990, nu este, insa, convins de teoria lui Gibson. Reich aminteste descoperirea unor monede, dintre care cele mai recente dateaza din anul 69 era noastra (chiar inainte de varianta distrugerii romane), intr-un strat de sub daramaturi, infirmand astfel teoria lui Gibson, ca zidul s-ar mai fi aflat in picioare inca 300 de ani de la prima revolta evreiasca. „Daca Gibson are dreptate, cum de, in ceilalti 290 de ani, nici-o alta moneda nu a mai ajuns sub mormanul de pietre? Ce s-a intamplat intre 70 si 363?”, a declarat Reich, potrivit lonews.ro.

Adauga un comentariu