Magazin

Teorie surprinzatoare: cu miliarde de ani in urma, pe Luna ar fi putut exista viata

Publicat: 28 iul. 2018
1

Cu mult timp in urma, Luna ar fi putut avea conditii propice vietii, conform unui studiu aparut in publicatia Astrobiology.
Potrivit studiului, aceste conditii bune pentru aparitia vietii ar fi existat nu o data, ci de doua ori, de fiecare data pentru mai bine de zeci de milioane de ani.

Autorii nu confirma ca viata a existat intr-adevar pe Luna, ci precizeaza ca pe Luna au existat conditiilor de mediu care ar fi putut permite aparitia vietii.

Factorii care indica un climat ce poate sustine viata includ apa in forma lichida, o atmosfera care ar putea mentine apa stabila pe suprafata, un camp magnetic care ofera protectie in fata radiatiilor solare si cosmice si materie organica.

Conform studiului, cel putin cateva dintre aceste conditii au existat pe Luna in acelasi timp.

Ideea ca Luna ar fi putut sustine viata in trecut se bazeaza pe o serie de descoperiri facute in ultimii ani, care arata ca satelitul nostru nu este un mediu atat de uscat precum se crede. Cu miliarde de ani in urma ar fi putut exista cantitati considerabile de apa la suprafata, indica studiul.

In plus, conform unei teorii, cand s-a format Luna a fost in cea mai mare masura topita, cu un ocean de magma care degaja gaze in aer. Aceste gaze ar fi fost suficiente pentru a crea o atmosfera.

Odata cu solidificarea magmei, este posibil ca bazine adanci de apa in forma lichida sa fi existat. Aceasta a fost prima perioada in care Luna ar fi putut sustine viata.

Cea de-a doua a fost in timpul unei perioade de activitate vulcanica intensa, 500 de milioane de ani mai tarziu. Acea activitate ar fi putut crea o atmosfera si mai densa, cu mai multa apa la suprafata, indica studiul. Conform calculelor, apa in stare lichida ar fi putut exista la suprafata pentru 70 de milioane de ani in acea perioada.

In perioadele in care Luna putea sustine viata, e posibil ca aceasta sa fi existat deja pe Pamant. Momentan nu stim cum a ajuns materia organica pe planeta noastra.

Cele mai vechi dovezi de viata pe Pamant vin din niste microbi fosilizati, cunoscuti drept cyanobacterii. Cumva, anumite molecule s-au unit si au evoluat ulterior in aceste cyanobacterii. Nu se stie cat de lung a fost acest proces, insa este estimat la mai putin de 10 milioane de ani.

Daca ne luam dupa aceasta logica, ar fi fost destul timp pentru ceva asemanator sa se intample pe luna, atat timp cat materia organica era acolo.

Cu toate acestea, dubiile continua sa existe. Viitoarele misiuni pe Luna ar putea, insa, colecta probe din diferitele straturi ale satelitului, care ar oferi mai multe informatii despre perioadele de activitate vulcanica.

Comentarii
  • este si acu viata pe luna,dar nu ma credeti,eu chiar am fost pe luna,sant si extraterestre pe luna,mam culcat cu una,acu ceo iesi? vom vedea peste 9 luni

Adauga un comentariu