Actualitate

Teparii, paznici la ANAF!

Publicat: 09 nov. 2016
1
@ Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) Iasi este pazita de o firma care-si tepuieste angajatii @ Sponsor al fostului PDL, Sheriff Guard Protection SRL Bucuresti a prins contracte consistente cu statul @ Angajatii care-si cer drepturile sunt concediati abuziv @ Legislatia muncii este ignorata, iar controlul statului este inexistent 
 
Fiscul iesean este pazit de o firma care-si tepuieste propriii angajati: Sheriff Guard Protection SRL Bucuresti. Castigatoare, in urma unei licitatii publice desfasurate in acest an, a contractului de paza la sediile structurilor subordonate Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Iasi (pe perioada 2016-2017), firma nu respecta legislatia muncii privind salarizarea personalului. Mai mult, spun unii dintre fostii angajati, aceeasi firma nu respecta o serie de alte reguli privind atestarea agentilor de paza sau cea privind medicina muncii.
 
Evaziune fiscala mascata
 
In 2015, Sheriff Guard Protection SRL Bucuresti (infiintata de vasluianul Costel Sorin Dumitriu) a avut, la o cifra de afaceri de 4,9 milioane lei, cheltuieli totale de 5,1 milioane lei – obtinute cu 510 angajati. Datele sunt oficiale si publicate de Ministerul de finante. Conform Codului Muncii, toti cei 510 angajati ar fi trebuit sa castige macar salariul minim pe economie. In 2015, media salariului minim brut garantat in plata a fost de 1.012 lei (950 lei timp de 6 luni, pana in iunie inclusiv, si 1075 lei pe perioada iulie-decembrie).
 
Per total, pentru acesti 1.012 lei, reprezentand salariul minim brut in plata (adica salariul minim net – salariul „in mana”, la care se adauga taxele si impozitele suportate de angajat), angajatorul trebuie sa plateasca de fapt 1.246 de lei. Cu alte cuvinte, la cei 1.012 lei se adauga taxele si impozitele suportate de angajator si platite statului (CAS, Casei de Sanatate si Casei de Pensii).
 
Firma in cauza are ca angajati, majoritar, agenti de paza – al caror program cuprinde atat orele de noapte, cat si zilele de week-end sau de sarbatori legale. Pentru toate acestea, Codul Muncii prevede sporuri salariale: 25 la suta pentru orele de noapte, 75 la suta pentru orele suplimentare (lucrate peste programul normal de lucru). Pentru week-end-uri si sarbatorile legale, practica comuna este de acordare a unui spor de 100 la suta (cu alte cuvinte, se plateste dublu).
 
Pentru un program de lucru 12/24 (12 ore lucrate, 24 repaus), jumatate din timpul de lucru este in ture de noapte; alte ture sunt efectuate in zilele de sfarsit de saptamana. Urmarea este ca, legal, intr-o luna, agentii de paza muncesc intre 240 si 252 de ore. O parte dintre acestea trebuie platite ca ore de noapte, altele ca ore suplimentare, iar cele din week-end trebuie platite dublu. La fel stau lucrurile in cazul agentilor ce muncesc 8 ore din 24.
 
Matematic, calculele arata ca salariul de baza al unui agent ar trebui sa fie inmultit (calcul acoperitor, minimal) cu 2 – urmare a aplicarii acestor sporuri prevazute expres de Codul Muncii. Ca atare, in 2015, salariul brut al unui agent trebuia sa fie nu de 1.246 lei, ci de… 2.492 lei lunar.
Revenind la Sherif Guard Protection, din cei 510 angajati, circa 400 ar trebui sa fie agenti; astfel ca numai pentru cheltuielile salariale ale acestora firma trebuia sa cheltuie, in 2015, aproape 12 milioane lei.
 
Realitatea este insa alta: cheltuielile totale ale firmei Sheriff sunt, in 2015, de 9,2 milioane lei – mult sub necesarul de cheltuieli cu forta de munca. Daca se iau in calcul si costurile conexe (transport, chirii, telefoane samd) rezulta cu certitudine un lucru: firma isi tepuieste salariatii, neacordandu-le salariatilor sporurile prevazute de Codul Muncii, ignorand legislatia in domeniu.
 
Concedieri abuzive
 
Lucrurile, insa, sunt mult mai grave. Conform aceluiasi Cod al Muncii, art. 125, durata timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu poate depasi 8 ore intr-un interval de 24 de ore. Este considerat „salariat de noapte” acel angajat ce efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30 la suta din timpul lunar de lucru. Ori, la Sheriff acest lucru este ignorat: turele 12/24 reprezinta 12 ore lucrate – inclusiv noaptea, in conditiile in care jumatate din timpul de lucru este in ture de noapte.
 
Mai mult, firma a avut salariati care au fost fortati sa munceasca in ture de 24/48 (24 ore munca, 48 ore repaus). Cu toate acestea, ei au fost platiti cu… salariul minim pe economie. Este cazul lui Constantin Ifrose – cetatean care, in 2015, a dat in judecata firma Sheriff, nemultumit de abuzuri – si a castigat procesul prin care obliga firma sa-i plateasca sporurile.

Un alt caz similar este al lui Petru Cornea (din satul Alexeni, comuna Tibana), om al carui declaratie este socanta prin implicatii: Sheriff nu acorda salariatilor controlul medical gratuit la care au dreptul, nu efectua angajatilor protectia muncii si nu intocmea asa-numita „fisa a postului„. Concret, omul a fost dat afara dupa ce a conducerea firmei i-a solicitat sa-si intrerupa concediul medical si sa se prezinte la munca. Dupa ce s-a conformat, Cornea a fost concediat, iar in acest moment se afla in proces cu Sheriff.

 
„Turele erau de 12/24, dar am ajuns sa lucram real si 24 de ore incontinuu, pentru ca nu erau oameni. Am primit acelasi salar, minim; de exemplu, in septembrie, am primit net cam 800 de lei”, a declarat Cornea. Normele de munca, spune Cornea, ajungeau si la 280 de ore pe luna.
Patroni cu „lipici” la banii statului Sheriff Guard Protection SRL s-a facut remarcata in trecut pentru ca asigura paza la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare – la care director era chiar patronul firmei, Costel Sorin Dumitriu. Plecat de la ANIF si dedicandu-se afacerilor, Dumitriu cu a sa firma plateste 10.000 de lei Partidului Democrat Liberal in 2009, pentru ca ulterior sa devina practic abonat la licitatiile statului. Spre exemplu, Sheriff a asigurat paza la Socistatea de Distributie a Energiei Electrice Targoviste, obiectiv pazit alaturi firma de paza Kombat Guard Security (cu care imparte aceeasi adresa).

Printre altele, in 2014 Sheriff a asigurat paza la DGRFP Iasi, iar in 2015 a pazit, impreuna cu aceeasi Kombat Security, DGRFP Galati. Costel Sorin Dumitriu, patronul firmei, este fiul lui Costache Dumitriu – care e si director general al firmei. Costache Dumitriu este cunoscut ca avand relatii la varful clubului Dinamo. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere, Sorin Dumitriu ne-a indrumat catre Costache Dumitriu. La randul lui, directorul general ne-a declarat ca datele economice ii sunt necunoscute si ne-a dat numarul de telefon al directoarei economice – la care, insa, nu a raspuns nimeni.

 
In alta ordine de idei, „modelul” Sheriff este practicat la scara larga. Spre exemplu, NPS Security, firma care asigura acum paza la Apavital, si in care este implicata familia ex-deputatului Adascalitei, are 245 salariati, pentru care, legal, trebuia sa cheltuie 7,3 milioane lei; ori, pe site-ul Ministerului de Finante, cheltuielile totale sunt de 5,1 milioane, fapt ce indica o posibila evaziune fiscala. Curios e ca, in timp ce firmele de paza dau tepe propriilor angajati, statul roman pare a le ajuta manevrele: acorda, pentru fiecare angajat in varsta de peste 45 de ani, un ajutor de 500 de lei lunar – timp de un an. Dupa trecerea acestui interval, oamenii sunt concediati, iar statul… nu face nimic.
Comentarii
  • Toate firmele de paza,practica acest ”sport”…salariul minim pe hartie,pontaje din care sa rezulte ca toti agentii de securitate, nu muncesc mai mult decat ceea ce prevede C.M..Daca mergi sa reclami la I.T.M. IN CELMAI BUN CAZ TE TRIMIT LA TRIBUNAL,in cel mai prost caz pt tine,dau telefon la firma si anunta administratorul ca l/ai reclamat…cat despre politie…stati in fata la I.P.J. de sarbatori.

    • ai dreptate, tata! Da despre Polaris si Cosnita nu zice nimica ******* ca is oamenii lui. Ia vezi, mata, Ghiocele la Polaris cum se calculeaza toate sporurile alea de le-ai scris aici? Zici ceva si de Stelica si de cum ne da el salariu?

Adauga un comentariu