News Flash:

Tepro SA a ajuns la mana bancherilor

18 Octombrie 2004
763 Vizualizari | 0 Comentarii
Doar Sahleanu n-a fost ipotecat

•Prin semnarea contractului cu Banca Comerciala Romana (BCR), conducerea SC Ispat Tepro SA a garantat cu toata fosta Metalurgica acordarea creditului de 7,5 milioane dolari americani •Suma de bani obtinuta urmeaza sa fie platita catre SC Ispat Sidex SA pentru materia prima furnizata

Cu doua saptamani in urma, persoanele abilitate din conducerea executiva a firmei Tepro SA din Iasi au semnat toate actele prin care cea mai mica greseala de administrare poate arunca firma ieseana in bratele falimentului. Practic, toate bunurile fostei Metalurgica au fost puse la dispozitia Bancii Comerciale Romane, inclusiv terenurile de sub halele firmei. De ce a mai murit Virgil Sahleanu, daca astazi toata fabrica ieseana de tevi este pusa gaj la banca, este intrebarea la care trebuie sa raspunda nu numai anchetatorii celor acuzati de moartea liderului de sindicat, ci si oamenii politici care demonstreaza ca au servit intereselor unor cercuri economico - financiare puternic implicate in privatizari dubioase. Prezentata cu numai cateva zile in urma ca un succes al privatizarilor iesene, Tepro SA este la dispozitia bancii, care are control si asupra fluxului de incasari ale unitatii. Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei au cerut contractul de privatizare al Tepro SA, pe baza caruia indienii de la LNM Holding's au devenit in urma cu un an proprietarii unitatii. Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), urmasa defunctei Autoritati pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), au invocat secretul tranzactiei, ca si cum administrarea fondurilor publice nu ar trebui sa fie cunoscuta de opinia publica. Doar daca nu cumva in aceasta privatizare nu este ceva de ascuns! Reamintim ca ZIUA de Iasi a prezentat pe larg numeroase date despre implicarea serviciilor secrete in actiunilor premergatoare asasinarii liderului sindical Sahleanu, dezvaluiri care au culminat cu demiterea lui Marian Ureche din functia de director al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA), din structurile Ministerului de Justitie. Drept urmare, dupa aceasta demitere se pare ca atitudinea justitiei in Dosarul Sahleanu a inceput sa fie constructiva. Interesele de la Tepro SA Iasi sunt atat de mari, incat a fost nevoie de gajarea intregii firme, in favoarea ISPAT Sidex SA din Galati, care au acelasi actionar majoritar, compania LNM Holding's. Opinia publica trebuie sa ia atitudine fata de aceasta atitudine scandaloasa a unui investitor asa-numit strategic, care refuza sa indeplineasca unele dintre prevederile Legii consolidate a pietei de capital.

Cu putin timp in urma, conducerea executiva a societatii comerciale Ispat Tepro SA a semnat trei contracte de garantie si ipoteca, pentru acordarea unui credit de aproximativ 248 de miliarde lei, in contextul ciudat in care societatea comerciala a raportat un profit de 42 miliarde lei pentru prima jumatate a anului 2004. Dar nimeni nu a comentat acest profit, atata timp cat informatiile detinute in prezent demonstreaza ca este vorba doar de un profit contabil, rezultat in urma obtinerii dupa semnarea contractului de privatizare a unei serii intregi de avantaje fiscale, respectiv reesalonarea la plata a unor datorii mai vechi catre bugetul de stat. Totodata, mai multe organisme de control s-au declarat nemultumite de modul in care a fost urmarit procesul de privatizare de la SC Tepro SA, si apoi din cauza faptului ca actualul profit declarat de conducerea indiana nu este decat rezultatul unor jonglerii financiar - contabile, si nu in urma vanzarii efective a productiei realizate la Tepro SA Iasi, atata timp cat stocurile de produse finite au atins cote impresionante.
Pentru obtinerea creditului, societatea comerciala ieseana a incheiat cu banca comerciala mentionata un contract de ipoteca, prin care firma a constituit in favoarea bancii o ipoteca asupra unui imobil, un contract de garantie reala mobiliara asupra mijloacelor fixe din dotarea a trei hale ipotecate de banca, precum si un contract de garantie reala asupra fluxului bancar in numerar derulat prin conturile curente deschise la BCR sucursala Iasi.

Filiera Sidex

Aceasta miscare a conducerii SC Ispat Tepro SA poate fi considerata o urmare a pierderii controlului de catre conducerea indiana, fapt pentru care, ca masura de siguranta, tranzactiile urmeaza a fi facute, in mod firesc, prin intermediul SC Ispat Sidex SA din Galati. Ca urmare a finantarii activitatii curente, societatea comerciala galateana, al carei actionar principal este tot concernul anglo-indian LNM Holdings, va fi beneficiarul sumelor de bani obtinute prin creditul bancar, datorita faptului ca Sidex este principalul furnizor de materie prima cu care lucreaza SC Ispat Tepro SA. Prin acest lucru, conducerea indiana a raspuns ofensiv statului roman, care a recuperat prin conversia in actiuni datoriile SC Ispat Tepro SA la anumite fonduri. In acest mod, la fosta Metalurgica au intrat ca actionari AVAS si Ministerul de Finante, cu un procent apropiat de cel al indienilor. Unul dintre motivele pentru care indienii au contractat creditul de 7,5 milioane dolari americani este fara doar si poate legat de faptul ca acestia au pierdut procentul majoritar de 70 la suta, prim majorarea de capital a societatii cu 118 miliarde, suma care reprezinta datoriile SC Ispat Tepro SA la fondul asigurarilor de sanatate. Reamintim faptul ca LNM Holdings a ramas cu doar 44,8 la suta din actiunile de la Tepro, dupa majorarea de capital. Totodata, situatia noilor actionari este destul de confuza, dat fiind ca intre Ministerul de Finante, devenit al doilea actionar, si conducerea fosta Metalurgica exista un litigiu in pronuntare pentru suma de 410 miliarde lei, iar intre AVAS, al treilea actionar ca numar de actiuni, si Ministerul de Finante exista un protocol din luna decembrie a anului trecut, prin care Finantele cedeaza catre AVAS procentul de actiuni rezulta din majorarea de capital.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1325 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012969 (s)