Eveniment-Social

TEPRO – varful de lance al luptei sindicale din Iasi

Publicat: 30 dec. 1999

•In 1999, sindicalistii de la TEPRO au epuizat toate metodele de protest impotriva conducerii unitatii, de doua ori manifestatiile incheindu-se cu confruntari violente cu jandarmii

Anul 1999 a fost unul dintre cei mai agitati din punctul de vedere al luptei sindicale. Pe parcursul celor 12 luni, Iasul s-a confruntat cu numeroase actiuni de protest ale sindicalistilor, care de multe ori au degenerat in conflicte violente intre manifestanti si jandarmi. Se poate spune ca „varful de lance” al luptei sindicale l-a constituit in acest an Sindicatul Liber TEPRO, angajatii si fostii angajati ai acestei unitati aflandu-se intr-o permanenta disputa cu conducerea administrativa a intreprinderii. TEPRO a fost privatizata spre sfarsitul anului 1998, cand pachetul majoritar de actiuni a fost achizitionat de firma ceha Zelezarny Veseli. O prima cauza a conflictului declansat ulterior intre patronat si salariati l-a constituit tocmai licitatia organizata de Fondul Proprietatii de Stat Bucuresti. Desi asociatia salariatilor a prezentat o oferta mai consistenta, actiunile au fost adjudecate de catre firma din Cehia. Privatizarea a fost ulterior contestata de sindicalisti, ei actionand chiar in judecata Fondul Proprietatii de Stat, in vederea anularii contractului de vanzare-cumparare incheiat cu firma Zelezarny Veseli.
A urmat una dintre cele mai grele perioade din intreaga existenta a acestei intreprinderi, in care conducerea a trebuit sa faca fata atat nemultumirii salariatilor, cat si pierderii unor importante contracte. De fiecare data, cei care au luat atitudine fata de politica intreprinderii, au fost fie demisi (cum s-a intamplat in luna martie cu consilierul juridic Teodor Pica), fie nerecunoscuti ca reprezentanti ai salariatilor (cum s-a intamplat cu membrii Biroului Executiv al sindicatului, in frunte cu liderul Virgil Sahleanu). In plus, fostul lider, Dan Andronache, a continuat sa acuze modul in care a fost schimbat din functie. Amintim ca la cateva luni dupa schimbarea din functie a fost actionat in judecata de catre sindicat. Aceasta s-a intamplat datorita faptului ca nu a prezentat acte care sa justifice cheltuielile din fondul sindicatului. El a sustinut ca in data de 26 februarie a fost sechestrat in sediul unitatii, pentru a nu putea participa la negocierea contractului colectiv de munca. „Atunci nu am ajuns la negocieri pentru ca am fost sechestrat in sala de festivitati si am fost fortat sa-mi dau demisia”, si-a motivat acesta plangerea penala pe care a formulat-o la sfarsitul lunii februarie.

Batalia conducere – sindicat

Intre conducerea administrativa si cea a sindicatului din fabrica a inceput o adevarata batalie, in care directorii unitatii s-au incapatanat sa nu ii recunoasca pe reprezentantii oamenilor, carora le-au desfacut contractele de munca inca de pe 19 februarie. Au urmat mai multe tentative de patrundere in unitate ale lui Virgil Sahleanu si ale celorlalti membri ai Biroului Executiv, ramase fara nici un rezultat. In plus, conducerea anunta disponibilizari masive de personal. Dupa aceste disponibilizari, aproape 600 de fosti angajati ai SC TEPRO au dat in judecata intreprinderea, solicitand reangajarea, procesul nefiind finalizat nici in momentul de fata. In plus, avocatii directorului Andreiu Catoiu au reusit stramutarea procesului la Botosani si Suceava, facand apel la fiecare decizie a instantei. In urma actiunilor de protest ale angajatilor, in luna martie, singura persoana din staff-ul intreprinderii care si-a pastrat pozitia a fost managerul Andreiu Catoiu, cel care, in opinia lui Virgil Sahleanu, intentiona sa duca unitatea in pragul falimentului.

Asalturile Casei Patrate

Protestele muncitorilor de la TEPRO au degenerat in manifestari violente pe 3 iunie. Atunci, zona Casei Patrate a devenit un adevarat teatru de razboi, sindicalistii lansand o serie intreaga de atacuri asupra cladirii unde functioneaza Prefectura si Consiliul Judetean. „Se poate intampla orice, pentru ca oamenii au fost mintiti de prea multe ori si s-au saturat de atatea vorbe goale”, declara la acea vreme Virgil Sahleanu. Atunci, manifestantii au rupt de mai multe ori cordoanele de jandarmi, aruncand in acestia, precum si in cladirea prefecturii, cu bulgari de pamant, bucati de teava si de dale smulse din treptele imobilului. „Revolta”, concretizata in mai bine de doua ore de atacuri furibunde, s-a incheiat abia dupa orele 14, in atentia sindicalistilor intrand la un moment dat chiar si reprezentantii presei. Istoria s-a repetat cinci luni mai tarziu cand, pe 22 noiembrie, prefectura a fost tinta unui nou asalt, la care au participat reprezentantii mai tuturor sindicalistilor din societatile comerciale afiliate la una din cele patru confederatii sindicale: BNS, CNS Cartel Alfa, CSDR si CNSLR Fratia. Chiar daca jandarmii au apelat din nou la loviturile de baston, evenimentele din seara de 22 noiembrie nu au fost la fel de violente. Violente au devenit in schimb scandarile multimii, cei aproape 10.000 de participanti cerand, minute in sir, demisia prefectului Florin Vitan.

O adevarata avalansa de plangeri in justitie

Dupa epuizarea tuturor cailor violente,” strategia” sindicalistilor de la TEPRO s-a schimbat. In decursul a numai catorva saptamani acestia i-au actionat in judecata pe prefectul Florin Vitan, pe presedintele Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu si pe comandantul Corpului Gardienilor Publici din Iasi, col(r) Georghe Costan. Totul a culminat cu actionarea in judecata a statului roman, pentru nerespectarea prevederilor Constitutiei si a celor mai elementare drepturi ale omului. In plus, unii magistrati ieseni au fost acuzati de catre Virgil Sahleanu ca au practicat metode Gestapo de interogare a salariatilor de la TEPRO, in urma manifestarilor din luna iunie a acestui an. La ultima sedinta a Biroului Executiv al Sindicatului liber TEPRO, membrii acestuia au stabilit „strategia” pe anul 2000. In cazul in care negocierile dintre sindicat si conducere nu se vor incheia in mod pozitiv pentru salariati, acestia promit noi manifestari de protest, inceputul anului 2000 putandu-i gasi pe sindicalistii de la TEPRO din nou in strada.loading...

Adauga un comentariu