Secretele istoriei

Teritoriile stapanite de Basarab I

Publicat: 02 iul. 2014
3
Tara lui Basarab se marginea la nord cu Transilvania, la vest cu Regatul Ungar, prin Banatul de Severin, la sud cu Bulgaria, la est cu Dobrogea lui Balica si mai tarziu a lui Dobrotici, iar spre nord-est cu tatarii si moldovenii brodnici.
Banatul de Severin s-a aflat pana in 1330 in stapanirea lui Basarab. Constantin C. Giurescu socoteste ca aceasta situatie dura din 1291, de cand nu mai este pomenit nici un ban de Severin in documentele unguresti (exceptand pe cel din 1324, Paulus). Cu toate acestea, izvoarele descoperite mai recent arata ca in 1317 Severinul era in mainile angevinilor. Alte surse dateaza ocuparea Banatului de catre Basarab in 1324 sau 1327. In 1330 se afla in mainile voievodului muntean, in momentul in care este ocupat de ostile lui Carol Robert. Urmatorul ban de Severin, Dionisie Szecs, este mentionat abia in 1335 si Nicolae Iorga crede ca zona a fost recucerita de unguri definitiv abia in 1334 – 1335. Exista ipoteza ca Banatul de Severin sa fi ramas totusi in stapanirea Tarii Romanesti. Constantin C. Giurescu admite posibilitatea ca titlul de ban al lui Dionisie din 1335 sa fie doar o pretentie.

Vezi si Doamna Milita Despina, sotia lui Neagoe Basarab 

Pe de alta parte, spre rasarit granita nu a fost stabilita cu exactitate de istorici. Unii au considerat ca privilegiul dat in 1358 de regele Ludovic I brasovenilor, prin care le permitea sa ajunga la Braila nestingheriti prin zona cuprinsa intre raurile Prahova, Ialomita si Buzau, este expresia stapanirii ungare de facto a acestui teritoriu, prin urmare au stabilit granita rasariteana pe Prahova si Ialomita. P. P. Panaitescu respinge aceasta ipoteza si arata ca privilegiul acela era doar un drept teoretic al suzeranului, care trebuia insa intarit si de domnitorul muntean. Ideea este sustinuta si de Constantin C. Giurescu, el considerand ca brasovenii au cerut de fapt doar o garantie suplimentara din partea suzeranului ungar.

Vezi si Legaturile lui Basarab I cu ungurii
Totusi, el considera insa ca abia in urma campaniei impotriva tatarilor din anii 1343 – 1345, Basarab intra in stapanirea sesului Brailei si al Ialomitei, precum si a teritoriului de la nordul gurilor Dunarii, care-i va prelua numele. In 1321 geograful arab Abulfeda noteaza faptul ca Isaccea se afla „in tara valahilor”, de unde ar rezulta ca nordul Dobrogei era in stapanirea lui Basarab. Totodata, anatolianul Umur Beg precizeaza ca in 1337 – 1338 Chilia se gasea la „granita Valahiei”, asadar voievodul muntean stapanea la acea data ambele maluri ale Dunarii maritime.

Trebuie spus ca, pentru scurta vreme, Lovistea a fost cedata contelui Sas Conrad
Adauga un comentariu