National

Teritoriu interzis in Romania! Nu poate fi locuit si nimeni nu are voie sa-l viziteze, cu toate ca este de o frumusete coplesitoare

Publicat: 21 iul. 2018

Pentru romanii care inca nu au aflat, este vorba de cel mai nou pamant romanesc care s-a format in urma cu aproximativ 150 de ani si a primit numele de insula Sacalin. Cu toate ca teritoriul este de o frumusete incredibila, acest loc din Romania nu poate sa fie vizitat sau populat.

Insula Sacalin se afla in Marea Neagra, la mica distanta de coasta romaneasca, in dreptul bratului Sfantu Gheorghe al Deltei Dunarii, si are un teritoriu de 21.410 hectare, dimensiune apropiata de cea a Bucurestiului.

Guvernul Romaniei a interzis popularea insulei inca din 1938, masura luata pentru protejarea pasarilor rare care isi au cuibul pe acest teritoriu. Aici se regasesc cele mai mari colonii de chire de mare si pelicani creti. In apele din proximitate se gasesc pesti rari, sturioni, dar si plante rare, cum ar fi varza de mare si canarul baltii.
Intersant este ca insula are o miscare de rotatie in jurul punctului de legatura cu tarmul, de la est la vest, potrivit inginerul Octavian Buzatu. Fenomenul are o explicatie stiintifica: peninsula este erodata de curentii marini si de vantul foarte puternic de pe mare.

Insula adaposteste o mare varietate de pasari, mamifere si reptile populeaza insula. Aici se gasesc cele mai mari colonii de chire de mare si pelicani creti, insula fiind principala zona de cuibarit, hranire si iernare a acestor specii. Pe insula au fost recenzate 229 de specii de pasari. In apele insulei se gasesc pesti rari, sturioni, dar si plante rare, cum ar fi varza de mare si canarul baltii.

Exista doua zone unde se produce avansarea Deltei in mare: una porneste de la Sfantu Gheorghe spre Insula Sacalin si probabil ca in zece ani se va inchide, formand un nou lac, iar alta este la nord de Sulina.loading...

Adauga un comentariu