News Flash:

Termogaz SA va fi renovat din temelii

26 Iunie 2001
686 Vizualizari | 0 Comentarii
•Municipalitatea va aloca cinci miliarde lei pentru refacerea instalatiilor din Copou •Zeci de kilometri de conducte si cazane termice sparte vor fi date la fier vechi •Termogaz nu va mai primi subventii pana la mijlocul anului viitor

In iarna care va urma, locatarii din Copou vor beneficia de apa calda menajera si de incalzirea locuintelor la un cost mult mai mic decat in alte zone din oras. Municipalitatea a decis investirea a cinci miliarde lei pentru a moderniza centralele termice independente grupate in SC Termogaz SA. Investitia este prima de acest gen initiata de municipalitate in domeniul producerii si distributiei energiei termice.

•Vor fi inlocuite 19 cazane si zeci de kilometri de conducte

Pentru a da cateva detalii asupra volumului investitiei, mentionam ca trebuie montate 19 cazane, 30 de electropompe, 13 schimbatoare de caldura si schimbate tevile de pe 36,3 km de retele. Lucrarea de moderizare a instalatiilor de producere si furnizare a agentului termic ar fi prima din ultimii 30 de ani din domeniu facuta in baza unei investitii de la bugetul local. Doar Sucursala Electrocentrale Iasi a mai beneficiat de un program de modernizare a instalatiilor de la CET II Holboca in baza unui program finantat partial de executiv. La finalizarea lucrarii se apreciaza ca la cele 2.107 apartamente, grupate in 72 de blocuri, din Copou va fi furnizata energie termica intr-un regim concurential. "Nu am facut inca un calcul care sa determine costul total al lucrarilor sau al pretului final al energiei termice. Cert este ca cele cinci miliarde lei le vom utiliza pentru a cumpara ceva nou si eficient. Este pentru prima data cand municipalitatea s-a hotarat sa acorde bani in investitii destinate sectorului de producere a energiei termice si nu pentru a acoperi pierderile din retea", a declarat Lucian Leonte, directorul SC Termogaz SA.
In prima faza vor fi inlocuite cazanele existente in centralele termice. Majoritatea acestor cazane functioneaza de circa 30-40 de ani si au un randament care nu le mai justifica mentinerea in functiune. In unele centrale termice, cazanele sunt atat de sparte si de ruginite incat atunci cand functioneaza se comporta ca niste stropitori cu apa fierbinte. Cele 19 cazane preconizate sa fie montate pana in luna octombrie vor fi complet automatizate. Cea de-a doua faza a lucrarilor va marca inlocuirea conductelor retelei de distributie. Unele segmente din retea au o vechime de 30-50 de ani. Pe conductele din zonele vizate, depunerile de calcar pe teava sunt atat de groase incat la locatari ajunge mai putin de un sfert din cantitatea de agent termic pe care acestia o platesc. "Ar fi minunat daca as putea sa refac integral reteaua de distributie. Voi avea posibilitatea sa schimb cel mult 20% din lungimea retelei, respectiv acolo unde acest lucru se dovedeste strict necesar", a subliniat directorul Lucian Leonte.
Acordarea celor cinci miliarde lei pentru modernizarea SC Termogaz SA are insa si un revers. Municipalitatea nu va mai subventiona activitatea SC Termogaz SA pana la 1 iulie 2002. Eforturile de moderizare vor trebui sa se regaseasca insa si in capacitatea locatarilor de a-si plati cheltuielile de intretinere. Un caz concludent in privinta imposibilitatii recuperarii cheltuielilor de intretinere dupa modernizarea distributiei energiei termice s-a inregistrat deja in cartierul Dacia. PT 11 Dacia, care a fost complet automatizat, distribuie apa calda menajera la doar trei din cele 28 de blocuri care-i sunt arondate.

•Varianta de modernizare este criticata

O serie de specialisti in domeniul producerii si distributiei energiei termice au mentionat ca proiectul initiat de municipalitate nu va putea fi finalizat deoarece fondurile acordate sunt insuficiente. Un sumar calcul indica faptul ca acele cinci miliarde lei vor ajunge doar pentru cumpararea si montarea unui numar de 20 de centrale termice de bloc. Specialistii au precizat ca este mult mai rentabil sa fie montate 20 de centrale termice de bloc in locul celor 19 cazane din componenta punctelor termice independente. Un prim efect ar fi diminuarea numarului de personal destinat supravegherii instalatiilor. Cel de-al doilea efect il reprezinta separarea facila a apartamentelor locatarilor bun-platnici de cei rau-platnici. "Cele cinci miliarde lei nu vor ajunge pentru modernizarea tuturor instalatiilor de la Termogaz. De aceea este preferabil ca programul de modernizare a Termogaz sa inceapa cu instalarea centralelor termice de bloc. Instalarea dispozitivelor respective va elimina reteaua de distributie existenta intre blocuri. Deci se renunta la instalatiile costisitoare de distributie si se opteaza pentru o modalitate eficienta de separare a consumurilor pe apartamente", a declarat un specialist care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Indiferent de modalitatea pentru care se va opta, cert este ca investitia pe care o va face municipalitatea va conduce, cel putin pentru o zona, la reducerea pretului energiei termice si implicit a cheltuielilor de intretinere.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015402 (s)