Eveniment-Social

Test dur pentru elevii ieseni de clasa a VIII-a. Urmeaza o noua proba de foc

Publicat: 22 iun. 2015
1

@ Absolventii ieseni ai claselor a VIII-a au sustinut prima proba scrisa la disciplina Limba si literatura romana in cadrul examenului de Evaluare Nationala 2015 @ Conform datelor oficiale centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean, in cele 186 de centre de examen au fost inscrisi 6.746 candidati, din care au absentat 188

Ieri, timp de doua ore, peste 6.500 elevi de clasa a VIII-a au sustinut cel mare greu examen din viata lor. Totul a avut loc in cadrul probei scrise la disciplina Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale (EN) 2015. Din totalul celor inscrisi, prezenta elevilor a fost de 97,21 la suta. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), varianta de subiect cu numarul IX a inclus subiecte echilibrate.

„A fost extrasa varianta de subiect cu numarul IX. Aceasta a inclus subiecte echilibrate, fiind respectate exigentele curriculare pentru învatamântul gimnazial, prevederile programei de examen, precum si structura oficiala, transmisa în retea de Centrul National de Evaluare si Examinare înca de la începutul anului scolar”, au precizat oficialii ISJ. Pe de alta parte, profesorii de specialitate detaliaza modul in care au fost structurate subiectele si modul in care trebuiau rezolvate. „Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, propune ca suport un fragment în proza, extras din basmul popular Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos, cules de Petre Ispirescu, cu cerinte clar formulate, vizând competente de întelegere, explorare si valorizare a textului literar.

Citeste si: EVALUARE NATIONALA! Ce varianta a fost aleasa pentru prima proba scrisa. Vezi subiectele – UPDATE FOTO

Compunerea solicita argumentarea apartenentei la specia basmului popular a fragmentului dat, ceea ce presupune, pe de o parte, cunoasterea particularitatilor acestui tip de creatie, îndragita, de altfel, de elevii de gimnaziu pentru toposul magic pe care îl deschide, pe de alta parte, adecvarea continutului la cerinta data. Consideram ca propunerea unui text epic constituie un suport important în redactarea raspunsurilor, date fiind posibilele referiri la subiect, personaje, naratiune, repere spatio-temporale. Cel de-al doilea subiect, de 36 de puncte, valorifica un text non-literar extras din articolul «Este ziua iei românesti: piesa vestimentara care nu se demodeaza niciodata», semnat de Oana Antonescu.

Sarcinile de lucru verifica rigoarea cunostintelor de vocabular, morfologie si sintaxa dobândite în anii de gimnaziu, precum si capacitatea de a redacta o compunere narativa (relatarea unei întâmplari, imaginare sau reale, petrecute într-o zi de sarbatoare – cerinta ce le va oferi posibilitatea elevilor creativi, inspirati, sa elaboreze texte proprii originale). În afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea întregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului, ortografie si punctuatie”, a sintetizat prof. Sabina Manea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar. Urmeaza, astazi, 23 iunie, proba la Limba si literatura materna, tot proba scrisa, iar pe 24 iunie – Matematica, proba scrisa. De asemenea, pe 26 iunie va avea loc afisarea rezultatelor si, tot acum, dupa ora 16:00, depunerea contestatiilor. Intre 27 – 29 iunie se va derula rezolvarea acestora, iar pe 30 iunie – afisarea rezultatelor finale dupa contestatii la EN.

Adauga un comentariu