Magazin

Testoasa uriasa. Descoperirea care schimba totul

Publicat: 17 dec. 2015

In urma cu trei ani, vestea ca Singuraticul George a murit, la varsta de 100 de ani, a intristat o lume, acesta fiind ultimul exemplar din specia testoasa uriasa de pe insula Pinta (Galapagos). De atunci oamenii de stiinta au parut ca se impaca cu ideea ca a mai pierit o specie.

Recent, insa, pe o insula aflata in vecinatate, Isabela, au fost gasite doua testoase, o femela si un mascul, care au din genele speciei disparute, relateaza Daily Mail.

Se pare ca exemplarele au avut un stramos comun cu Singuraticul George, fiind aduse pe insula Isabela de marinari, cu multi ani in urma.

In rudele indepartate ale lui George, hibrizi de testoase gigantice de pe insula Pinta, asa dupa cum arata testele ADN, sunt puse acum toate sperantele.

In afara celor doua testoase, gasite in nordul insulei, au mai fost descoperite inca un mascul si patru femele care poarta genele unei alte specii disparute, de pe o alta insula vecina, Florena.

Se crede ca, la fel ca in cazul primelor doua testoase gigantice, si acestea au fost aduse pe insula de marinari, cu multi ani ani in urma, ca sursa de hrana. Peste ani, doar aici au mai supravietuit.

In secolul XIX, marinarii obisnuiau sa ia la bord testoase, pe care le pastrau in viata pana cand era nevoie de ele la masa.

In prezent, trei specii de testoase gigantice sunt disparute. Singuratiocul George a fost ultimul din specia sa, fiind gasit pe insula Pinta, din Galapagos, in anii ’70. In zadar s-a incercat imperecherea sa: testoasa nu a avut niciun urmas din momentul in care s-a aflat sub lupa oamenilor de stiinta. Nu se stiu insa prea multe despre tineretea sa.

Oamenii de stiinta spera ca alegand cu grija exemplarele si imperechindu-le, e posibil ca puii sa ajunga sa aiba pana la 95% din genele speciilor disparute. Se spera ca in 10-15 ani, insulele de origine ale testoaselor disparute sa fie din nou populate.loading...

Adauga un comentariu