Magazin

Testosteronul poate induce atitudini egocentrice

Publicat: 01 feb. 2012
1

Hormonul masculin testosteron, despre care se stie deja ca este implicat in declansarea anumitor comportamente violente, poate induce si atitudini egocentrice, potrivit unui studiu britanic publicat miercuri. Cercetatorii de la Wellcome Trust Centre for Neuroimagining din cadrul University College din Londra si-au realizat testele, in mod aparent paradoxal, pe femei, pentru a dovedi faptul ca acest hormon masculin are capacitatea de a-i face pe oameni sa devina „mai putin cooperanti si mai egocentrici”.

Testosteronul este secretat si de femei, dar in doze mult mai mici decat la barbati. Pentru a evita interferentele cu secretia naturala, acest studiu a fost realizat pe femei, nu pe barbati. Gradul de cooperare a fost testat pe grupe compuse din doua femei, carora le-au fost administrate in mod alternativ doze de testosteron si de placebo.

Celor doua femei din fiecare grup li s-a cerut sa coopereze pentru a gasi un raspuns comun in cazul in care exista un dezacord in privinta raspunsurilor ce trebuiau date in timpul unui test.

Savantii britanici au descoperit astfel ca, atunci cand dozele de testosteron erau administrate, „cooperarea era redusa in mod considerabil”. „Dozele mari de testosteron au facut echipa buna cu comportamentul egocentric”, se afirma in comunicatul difuzat cu ocazia publicarii studiului in Proceedings of the Royal Society B.

Atunci cand trebuie luata o decizie de grup, trebuie sa se gaseasca o cale de mijloc intre cooperare si interesul personal: prea multa cooperare ar putea duce la esecul personal, dar daca suntem prea egocentrici, riscam sa ignoram, cel mai probabil, parerea unei persoane bine pregatite, a explicat medicul Nick Wright. „Comportamentul nostru pare modulat de hormonii nostri. Se stie deja ca un hormon, ocitocina, poate sa-i faca pe oameni sa devina mai cooperanti”, a adaugat medicul britanic.

Adauga un comentariu