Magazin

Testul banal care-ti arata daca ai CANCER la plamani

Publicat: 15 ian. 2014
1
O simpla analiza de sange ar putea duce la identificarea primelor semne ale cancerului la plamani, cu mult inainte ca ele sa fie vizibile pe o radiografie, arata un studiu al cercetatorilor italieni. Analiza ar putea fi o arma puternica impotriva bolii care provoaca cele mai multe decese dintre toate formele de cancer. Cancerul la plamani este responsabil de 13% dintre decesele cauzate de cancer, avand una dintre cele mai mici rate de supravietuire. Acest lucru, spun medicii, este o consecinta directa a faptului ca diagnosticarea se face, de cele mai multe ori, prea tarziu pentru ca tratamentul sa aiba efect.
Semne ale afectiunii au fost identificate cu pana la doi ani inainte ca ele sa poata aparea pe radiografiile pulmonare, in cadrul unui studiu al unor cercetatori italieni, publicat luni in Journal of Clinical Oncology, revista a Societatii Americane de Oncologie, relateaza ft.com. Oamenii de stiinta italieni, condusi de Prof. Gabriella Sozzi, au plecat de la ideea ca, desi in mai multe tari de pe glob se investeste in programe de preventie a cancerului, precum cele de reducere a ratei fumatului, persoanele care contracteaza totusi boala nu ar trebui abandonate.
„Daca toata lumea ar renunta la fumat azi, am avea de-a face cu rate mari ale cancerului pentru urmatorii 30 de ani, din cauza prejudiciilor provocate deja de fumat”, explica cercetatorul. Testul conceput de  Gabriella Sozzi si echipa sa este menit sa identifice in fluxul sanguin mici fragmente de material genetic provenit de la tumori. Analiza a identificat, cu o acuratete de 87%, 69 de persoane diagnosticate cu cancer din 939 de fumatori participanti la studiu si cu o precizie de 99% persoanele care nu prezentau semne de boala. Cercetatorii spun ca testul ar putea, pe de o parte, preveni diagnosticele de „fals pozitiv” si aplicarea de investigatii aditionale unor pacienti sanatosi, si pe de alta parte ar imbunatati rata de detectare timpurie a cancerului la plamani. Analiza ar putea fi aplicata in SUA incepand de anul acesta, prin intermediul unei firme londoneze care face demersuri pentru a putea comercializa trusele medicale necesare testului, potrivit ro.stiri.yahoo.com.
Adauga un comentariu