Stiri medicale

Testul care prezice cancerul cu 13 ani inainte de a se dezvolta

Publicat: 04 mai 2015
7

Daca ar exista un test de sange care iti prezice cancerul, l-ai face, chiar daca nu vei putea opri boala? Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a prezice dezvoltarea cancerului cu mai bine de un deceniu inainte ca boala sa apara, inainte ca aceasta sa faca ravagii in organism.

Cercetatorii de la universitatile Harvard si Northwestern au descoperit modificari mici, dar semnificative care au loc in organism, care semnaleaza dezvoltarea cancerului. Acestea apar cu 13 ani inainte de orice semn propriu-zis de cancer.
Acestea au legatura cu uzura telomerilor (zonele cu verde din fotografie)– segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al caror rol este acela de a proteja cromozomii impotriva degradarii.

500 de euro pentru a afla cat vei trai

Odata cu inaintarea in varsta, o data cu fiecare divizare a celulelor, telomerii nostri se scurteaza. Dar pentru cei care pot dezvolta cancer, acesti telomeri sunt mult mai scurti decat ar trebui sa fie, indicand o uzura mai mare decat ar fi normal raportata la varsta persoanei.

Pentru acest studiu, cercetatorii au inclus 792 de persoane carora le-au masurat telomerii pe o perioada de 13 ani. 17% dintre acestia au fost diagnosticati cu diferite tipuri de cancer, inclusiv de prostata, piele, plaman si leucemie.

Cercetatorii au descoperit ca, in 100% din cazuri, cei care au dezvoltat cancer au avut telomerii semnificativ mai scurti decat ar fi trebuit sa fie. Acesti telomeri continua sa scada in timp, pana la aproximativ 4 ani inainte de dezvoltarea cancerului, cand se opresc brusc din scadere.

 „Intelegerea acestui model poate insemna ca aceasta poate fi un biomarker de predictie pentru cancerul”, a declarat dr. Lifang Hou, autorul principal al studiului, profesor la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine.

Cercetatorii spun ca au aflat secretul tineretii fara batranete

Stii ca vei face cancer, dar nu stii de care
Dar inainte de a te grabi catre un centru de testare pentru a vedea care e starea telomerilor tai, exista cateva lucruri de luat in considerare. Acest studiu arata ca lungimea telomerilor poate prezice dezvoltarea cancerului, dar stiind ca ar putea fi cancer in viitorul tau nu inseamna ca vei fi capabil sa-l impiedici.

Lungimea telomerilor nu poate prezice tipul de cancer care te-ar putea lovi, astfel incat ai putea face totul pentru a bloca un eventual cancer de prostata, cand in tine sta ascuns, de fapt, un cancer de piele.

Unii experti chiar se tem ca un astfel de test ar putea afecta, in SUA, sansele de a incheia asigurari de sanatate la preturi accesibile. La urma urmei, cancerul este o maladie costisitoare si, daca testele telomerilor indica faptul ca boala se va dezvolta, prima de asigurare ar putea exploda.

Totusi, cunoasterea inseamna putere, iar intelegerea legaturii dintre lungimea telomerilor si dezvoltarea cancerului ofera cercetatorilor posibilitatea de merge si mai departe, de a deslusi modul in aceasta boala se dezvolta. De-a lungul timpului, ei ar putea descoperi poate ce tip de cancer s-ar putea dezvolta sau chiar cum sa inverseze uzura telomerilor si sa opreasca cumva progresia bolii.

Adauga un comentariu