Stiri medicale

Testul care prezice daca bebelușii vor dezvolta diabet de tip 1

Publicat: 09 aug. 2020
bebeuș în spital
Bebeluș în spital

Testul care prezice diabetul de tip 1 la bebelusi. Oamenii de știință au urmarit 7.798 de copii cu risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 1 la naștere, de-a lungul a nouă ani, în Studiul „Determinantii de mediu al diabetului la tineri” (TEDDY). Studiul TEDDY este un mare studiu internațional finanțat de Institutele Naționale de Sănătate din SUA și Centrele de Control al Bolilor din SUA, precum.

În cercetările publicate în Nature Medicine, oamenii de știință de la Universitatea Exeter și Institutul de Cercetări din Pacificul de Nord-Vest, Seattle, au utilizat datele TEDDY pentru a dezvolta o metodă de combinatie a mai multor factori care ar putea influența dacă un copil poate să dezvolte diabet de tip 1. Abordarea combinată a scorului de risc include genetică, factori clinici, cum ar fi istoricul familial de diabet și numărul de autoanticorpi de insulă – biomarkeri despre care se știe că sunt implicați în diabetul de tip 1, potrivit Medical Xpress.

Testul care prezice diabetul de tip 1 la bebelusi

Echipa de cercetare a descoperit că noua abordare combinată a îmbunătățit în mod dramatic predicția asupra căreia copiii ar dezvolta diabet de tip 1, permițând astfel o mai bună consiliere a riscurilor pentru diabet. Cel mai important, noua abordare a dublat eficiența programelor de a analiza nou-născuții pentru a preveni starea potențial mortală a cetoacidozei, o consecință a diabetului de tip 1 în care deficiența de insulină face ca sângele să devină prea acid. Identificarea copiilor cu cel mai mare risc va beneficia, de asemenea, de studii clinice asupra medicamentelor care arată o promisiune în prevenirea afecțiunii.

Dr. Lauric Ferrat de la Școala de Medicină a Universității din Exeter, a declarat: „În momentul de față, 40% dintre copiii care sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 au complicația severă a cetoacidozei. Folosirea noii noastre abordări combinate pentru a identifica copiii care vor dezvolta diabet poate preveni aceste tragedii.”

Profesorul William Hagopian de la Pacific Northwest Research Institute, a declarat: „Suntem foarte încântați de aceste constatări. Ele sugerează că testarea de rutină a prick-ului la copii, la naștere, ar putea merge mult spre prevenirea bolii precoce, precum și spre predicția ca copiii vor primi diabet de tip 1 ani mai târziu.”

Cercetătorii consideră că abordarea combinată poate fi de asemenea dezvoltată pentru a prezice debutul altor boli cu o componentă genetică puternică, identificabile în copilărie, cum ar fi boala celiacă.
Adauga un comentariu