Viata de cuplu

Testul care-ti spune daca relatia ta are un viitor

Publicat: 26 ian. 2011

O echipa de cercetatori britanici, ajutati si de colegii lor americani au pus la punct un test care poate stabili sansele ca un cuplu sa fie stabil, bazandu-se pe tonul si inflexiunile, dar si pe limbajul corporal al partenerilor atunci cand discuta.

Se spune ca nu exista o reteta standard pentru o casnicie de succes. Cercetatorii de la Universitatea Oxford sustin insa au gasit modalitatea prin care putem afla daca partenerul de cuplu este compatibil si daca relatia are vreun viitor. Specialistii considera ca au gasit o metoda matematica care pe baza careia proaspetii insuratei pot sti daca se indreapta spre o casnicie durabila sau spre sala de judecata.

Potrivit acestora, tehnica prezinta o acuratete de 94% si poate detecta schimbarile si fisurile din relatie cu mult inainte ca acestea sa fie vizibile sau chiar sa-si faca simtita prezenta in cuplu. Cercetatorii au configurat cinci tipologii de cupluri, insa numai doua dintre acestea garanteaza o casatorie stabila.

Ghidul unei relatii de succes

Vocea si limbajul trupului, factori cheie in succesul unei relatii

Testul a fost aplicat pe 700 de tineri casatoriti. Acestea au fost invitate intr-un laborator si fiecare pereche a fost rugata sa discute timp de 15 minute despre lucruri care pot starni polemica: bani, sex, socri, timp in care cei doi erau filmati. Fiecare cuplu a fost apoi analizat. Cercetatorii au urmarit filmul si au oferit cate un punctaj fiecarei propozitii spusa de cei doi soti, folosindu-se de un sistem de notare. Fiecare dintre soti primea un punctaj pozitiv daca folosea un ton placut al vocii atunci cand se adresa partenerului, daca reusea sa detensioneze atmosfera cu o gluma, sau daca limbajul corpului sau trada afectiunea.

5 indicii care iti spun daca relatia de cuplu este nociva

Cercetatorii au notat cu minus atunci cand au observat in tonul vocii urme de furie, raceala, batjocura si nemultumire. Punctajul final era afisat pe un grafic, iar rezultatele puse intr-un model matematic ce sublinia trasaturile de caracter care preziceau o casnicie de succces.

Partenerii calmi au parte de o casnicie stabila

Cuplurile au fost apoi monitorizate apoi timp de 12 ani pentru a vedea modul in care a evoluat relatia. „Dacă ambii parteneri sunt calmi în timpul discutiei, au experiente comune si atitudini comune in ceea ce priveste anumite subiecte, atunci casnicia lor este stabila”, a explicat prof. James Murray de la Universitatea Oxford. „Ceea ce ma uimeste este faptul ca o discutie, uneori incarcata emotional, poate fi atat de usor integrata intr-un model matematic al interactiunii in cuplu”, a precizat prof. Murray.

Un alt rezultat surprinzator a fost acela ca mariajele pot fi clasificate in doar cinci tipuri generale, unele dintre ele stabile, altele nu. Potrivit cercetatorilor, rezultatele testului au o acuratete de numai 94%, deoarece unele cupluri, desi au o căsnicie instabila si nefericita prefera sa nu divorteze.

Citeste si:

Adevar si mit despre casatorieloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit