Stiri medicale

Testul de urina care dezvaluie calitatea dietei si daca este cea mai potrivita pentru corp

Publicat: 23 iun. 2020
teste urina
Testul de urina care dezvaluie calitatea dietei

Testul de urina care dezvaluie calitatea dietei. Oamenii de stiinta au finalizat teste la scara larga pe un nou tip de test de urina de cinci minute, care masoara sanatatea dietei unei persoane si produce „amprenta” unica a urinei unei persoane.

Oamenii de stiinta de la Imperial College London in colaborare cu colegii de la Northwestern University, University of Illinois si Murdoch University, au analizat niveluri de 46 de asa-numiti metaboliti in urina a 1.848 de persoane din S.U.A.

Metabolitii sunt considerati a fi un indicator obiectiv al calitatii dietei – si sunt produsi pe masura ce diferitele alimente sunt digerate de organism, spune echipa de cercetare, care a publicat descoperirile lor in revista Nature Food.

Lucrarea a fost finantata de Institutele Nationale de Sanatate si de Sanatate si de Cercetare a Datelor din SUA.

Dr. Joram Posma, autorul cercetarii de la Departamentul de Metabolism, Digestie si Reproducere al Imperialului, a declarat: „Dieta este un contribuabil cheie la sanatatea si boala omului, desi este dificil de masurat cu acuratete, deoarece se bazeaza pe capacitatea individului de a-si aminti ceea si cat de mult au mancat. De exemplu, solicitarea oamenilor de a-si urmari dietele prin aplicatii sau jurnale poate duce adesea la rapoarte inexacte despre ceea ce mananca cu adevarat. Aceasta cercetare dezvaluie ca aceasta tehnologie poate ajuta la furnizarea de informatii aprofundate despre calitatea dietei unei persoane si daca este tipul potrivit de dieta pentru formatul biologic individual.”

Testul de urina care dezvaluie calitatea dietei

Rezultatele au relevat o asociere intre 46 de metaboliti in urina si tipuri de alimente sau nutrienti din dieta. De exemplu, anumiti metaboliti s-au corelat cu aportul de alcool, in timp ce altii au fost legati de aportul de fructe citrice, fructoza (zahar din fructe), glucoza si vitamina C. Echipa a gasit, de asemenea, metaboliti in urina, asociate cu aportul dietetic de carne rosie, de pui si nutrienti precum calciul. Anumiti metaboliti au fost, de asemenea, legati de conditiile de sanatate – de exemplu, compusii gasiti in urina, cum ar fi sodiul (un indicator al aportului de sare) sunt asociati cu obezitatea si tensiunea arteriala ridicata.

Profesorul Paul Elliott, coautor al studiului si presedinte in Epidemiologie si Medicina in Sanatate Publica la Imperial, a declarat, potrivit medicalxpress.com: „Prin masurarea atenta a dietelor oamenilor si colectarea urinei lor excretate pe parcursul a doua perioade de 24 de ore, am putut stabili legaturi intre aporturile alimentare si urinare, productia de metaboliti care pot ajuta la imbunatatirea intelegerii modului in care dietele noastre afecteaza sanatatea. Dietele sanatoase au un model diferit de metaboliti in urina decat cele asociate cu rezultate mai slabe pentru sanatate.”

Sfaturi alimentare sanatoase

Intr-un al doilea studiu publicat in Nature Food de aceeasi echipa Imperial, in colaborare cu Newcastle University, Aberystwyth University si Murdoch University si finantat de Institutul National pentru Cercetari in Sanatate, Consiliul de Cercetari Medicale si Health Data Research din Marea Britanie, echipa a folosit aceasta tehnologie pentru a dezvolta un test de cinci minute pentru a releva faptul ca amestecul de metaboliti in urina variaza de la o persoana la alta.

Echipa spune ca tehnologia, care produce urina amprentei individuale, ar putea permite oamenilor sa primeasca sfaturi alimentare sanatoase, adaptate la formatul lor biologic. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de „nutritie de precizie” si ar putea oferi profesionistilor din domeniul sanatatii informatii mai specifice despre calitatea dietei unei persoane.

Adauga un comentariu